През юни България е произвела невиждано в последните поне 50

...
През юни България е произвела невиждано в последните поне 50
Коментари Харесай

През юни България е произвела рекордно много зелен ток и рекордно малко от въглища

През юни България е произвела невиждано в последните най-малко 50 години малко количество електрическа енергия от въглища и в същото време в никакъв случай до момента страната не е генерирала толкоз зелен ток в границите на един месец, написа " ".

Освен това потреблението на сила през месеца е било рекордно ниско най-малко за последното десетилетие.

Изданието добавя, че на процедура трансформацията в българската енергетика стартира да се случва още в първите месеци на 2023 година А упованията са до края на тази година разбъркванията в бранша да продължат с високо движение.

 От От " златна кокошка " Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " още веднъж е на път да се трансформира в губеща

През юни е регистриран срив в производството на ток от въглищните централи. От приблизително 35% през първите пет месеца на годината делът им в общото произвеждане на електрическа енергия спада до 17% - най-ниското равнище, откогато се води сходна статистика. За съпоставяне - преди години това беше нормалният дял на силата от ВЕИ, само че в този момент тя към този момент е над 30%.

В безспорни стойности пък понижението на въглищната сила е 38% по отношение на май и 75% по отношение на януари. Общо всички въглищни мощности в страната са произвели единствено 507 хиляди мВтч, което е по-малко от половината потенциал единствено на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Ако пък се направи съпоставяне с юни 2022 година, активността на тецовете е намаляла три пъти. Основната причина за това са борсовите цени на електрическата енергия. Докато през 2022 година те бяха сериозно високи, това позволяваше на въглищните централи да продават другояче скъпата си сила и освен - те бяха желани пред газовите мощности, тъй като тогава бяха по-евтини. Но в този момент обстановката е радикално друга. Цените на тока на свободния пазар се намалиха и сега са към и под 200 лева./мВтч, до момента в който разноските на тецовете са над 300 лева./мВтч и надлежно силата им е непродаваема.

 Около една трета от тока в България идва от възобновими енергийни източници Около една трета от тока в България идва от възобновими енергийни източници

С все множеството нови ВЕИ мощности и продължаващия спад на цените тази наклонност евентуално ще се ускорява. А с цел да не затвори изцяло, държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " беше включена с изключителна заповед в енергийния микс за контролирания пазар, с което всички битови консуматори ще заплащат по-скъпата ѝ сила.

В контрастност слънчевите централи са обезпечили 12.14% от цялата електрическа енергия. Това е с 20% повече от май, когато беше реализиран предходният връх от една десета дял в общото произвеждане.

Соларните централи са генерирали 357 хиляди мВтч, което е два пъти повече от резултата през юни 2022 година Причината за този растеж са въведените в употреба нови слънчеви мощности.

При всички случаи обаче този растеж ще продължи и даже ще се форсира в идващите месеци, защото в последните дни на юни беше пусната една от нови огромни фотоволтаични съоръжения - 123-мегаватовият парк " Верила ", а измененията в наредбата за присъединение ще разрешат бързото присъединение на още стотици мегавати.

През юни има възобновяване на активността и на водноелектрическите централи, които през зимата работиха с понижен потенциал поради сушата. Те са генерирали най-вече сила от юни 2021 година насам. С това делът на зелената сила от цялото произвеждане на ток е достигнал 32 %.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР