През юни 2009 г. КТБ отпуснала 9 700 000 евро

...
През юни 2009 г. КТБ отпуснала 9 700 000 евро
Коментари Харесай

Фирма на подставено лице на Цветан Василев източила 9 700 000 евро от КТБ за купуването на кораб фантом

През юни 2009 година КТБ отпуснала 9 700 000 евро на компанията " Емстейд " ЕОД за пазаруването на транспортен съд. С парите обаче не бил набавен морският кораб, а превъртени през офшорна компания и върнати за погасяване на отговорности на други сдружения на Цветан Василев.

За следващата спекулация, обвързвана с банкера, който се укрива в Белград, разкри главният очевидец по делото за банкрута на банката Бисер Лазов. Той дава отговор на въпроси на прокуратурата към този момент втори ден в спецсъда.

Управител и притежател на " Емстейд " ЕОД била Мария Илиева, правист във компанията на Василев. Дружеството не се занимавало с никаква активност, нямало и личен състав и била следващата куха компания, основана за разпределяне на заеми от банката. Като един подобен заем бил и този за закупуването на транспортен съд.

Схемата за фиктивната покупка била измислена от Александър Пантелеев и Георги Вятков, шефове в КТБ. те даже били доста горди от това, което измислили, изясни Лазов.

В интернет видели документи за покупка на транспортен съд и въз основа на тях били направени такива. Пантелеев и Вятков говорили, че ще създадат документи и за морска ипотека. Така на книга парите били дадени за транспортен съд, само че в реалност подобен нямало. Милионите били превъртени през офшорна компания, с цел да се избегнат налози.

Преди година и половина с Бисер Лазов се свързал човек, който купил от синдиците на КТБ кредитните отговорности на компанията " Емстейд " ЕОД и бил доста горделив с това, че се сдобил с транспортен съд. Неговото отчаяние обаче било голямо, когато откакто ревизирал в корабната администрация в Малта, където корабът трябвало да бъде записан, че в действителност подобен не съществува.

В правосъдната зала Бисер Лазов изясни още, че чиновниците на Цветан Василев, на чиито имена се водели компании, били обезпокоени и измежду тях съществувало напрежение през интервала 2008-2014 година Той също се тревожел, че формалните притежатели в един миг могат да се разпореждат с тези сдружения и тяхното имущество. Ето за какво били направени документи да вземем за пример на компанията " Дивелт 59 ", с които формалният притежател трансферира дружествените дялове на Цветан Василев и този документ стоял в банкера, с цел да го употребява при положение на потребност.

Извън залата Бисер Лазов разкри, че имало и счетоводителка във компаниите на Василев, която обаче му се опълчила и отказала на нейно име да бъде записано сдружение. тя персонално обяснила на банкер,а че не е съгласна и в случай че би трябвало ще напусне, а той приел решението и от това за дамата не последвало нищо. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР