През юни 1948 година началникът на звукозаписното студио Columbia Records

...
През юни 1948 година началникът на звукозаписното студио Columbia Records
Коментари Харесай

Виниловите плочи: отминава ли вече тази мода

През юни 1948 година началникът на звукозаписното студио Columbia Records Едуард Уолърстийн афишира " нов международен феномен ”. Пред събралото се голям брой той пуска грамофонна плоча, въпреки те отдавна да са на пазара. Но тази е друга - звукът ѝ впечатлява безусловно всички. Това е първият дългосвирещ албум (LP). Скоро това се трансформира в стандарта в промишлеността.

Оттогава винилите претърпяха доста, написа АРД. През 1990-те години са оповестени за демоде и са сменени от компакт-дисковете. Но в последно време грамофонните плочи са още веднъж на мода - меломаните разпознават точно този притежател като по-добрата версия на цифровия тон. Идва ли края и на този пик в историята на винилите?

Фирмите, които създават плочи, страдат

Според Патрик Крьон, който държи компания за разработване на грамофонни плочи, ползата към тях към този момент угасва. В последните месеци търсенето е намаляло доста, изяснява той пред АРД. За това има няколко аргументи - нарасналите цени след пандемията и енергийната рецесия. Крьон споделя, че изработката на една плоча към този момент коства двойно повече, в сравнение с преди пандемията.

Бьорн Бибер също има сходни наблюдения. През 2021 година той затваря дребния си магазин за винили. Той се отхвърля, тъй като съгласно него бизнесът се е центрирал към парите, написа АРД. " Мнозина към този момент не схващат какъв е смисълът на плочите ", споделя Бибер, за който винилите са пристрастеност.

Пазарът е пренаситен

Ситуацията с поръчките също не е доста добра. На доста места към този момент даже не се работи по изработката на нови плочи. Вече никой не чака дълго за тях, както до неотдавна се постановяваше даже на огромни звезди като Адел, изяснява АРД.

През последното десетилетие на 20-и век грамофонната плоча отстъпи пред компакт дискаСнимка: NagyDodo/YAY/IMAGO

Междувременно обаче всяка сполучлива плоча от последните десетилетия е преиздавана неведнъж, а огромните звукозаписни компании са се възползвали от това, когато е било допустимо. " Пазарът е пренаситен ", споделя Бибер. Досега обаче това е било по-скоро рецесия за производителите. Потребителите на музика ще продължат да купуват дългосвирещи плочи.

Продажбите още веднъж спадат

Но какъв брой още ще съумяват? Производителите повишават цените поради своите по-високи разходи. Райнер Руп, който държи един от уважаваните магазини за грамофонни плочи в Щутгарт и има огромен инвентар, вижда, че хората стават все по-предпазливи в покупките. " Една плоча към този момент коства повече от 40 евро. Няма по какъв начин да се продължава по този начин още дълго ", споделя Руп пред АРД.

Данните на Германската асоциация на музикалната промишленост демонстрират, че продажбите още веднъж спадат през 2022 година - за пръв път от 4 години насам. През миналата година са се продали 4,3 милиона плочи - въпреки всичко много повече, в сравнение с през 2006 да вземем за пример, когато са се продали единствено 300 хиляди винила. Грамофонните плочи обаче си остават нишов артикул, написа АРД. Това е ясно от обстоятелството, че слушаните и изтеглените онлайн песни са над 1,6 милиарда.

Производството на винилови плочи е скъпо и неекологичноСнимка: picture-alliance/dpa/J. Woitas

Опазването на климата също може да играе роля

Има и още нещо, което може да се трансформира в проблем за промишлеността в идващите години. Хората са все по-информирани за това по какъв начин държанието и потреблението им въздейства на климата. А изработката на дългосвирещи плочи е във фокуса на природозащитниците, написа АРД. Защото суровината за плочата - PVC - се състои главно от нефт. Освен това производството е енергоемко и изисква доста въглероден двуокис.

Изхвърлянето на плочи също е проблем. Изхвърлените винили в множеството случаи се озовават в инсинератори, вместо да се рециклират - поради финансови аргументи. В последна сметка на пазара има от ден на ден производители, които популяризират плочи, направени от рециклирано PVC. Но производството е към момента в начален етап и може да бъде спряно още в зародиш от задаващата се рецесия.

" Историята се повтаря ", споделя Бьорн Бибер, за който актуалната обстановка припомня на случилото се през последното десетилетие на 20 век. Кризата обаче може да има и позитивен резултат, написа АРД. Грамофонните плочи могат още веднъж да станат значими единствено за ценителите. Патрик Крьон също счита по този начин: " Винилите в никакъв случай няма да загинат. Просто ще станат нишови още веднъж ", споделя той. А за дългосвирещите плочи това не е проблем - в 75-годишната им история се е случвало нееднократно.

Вижте още тук:

 

На 10 години, а съвсем пенсионер - iPod на Apple

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР