През юли със свое решение правителството одобри и предложи на

...
През юли със свое решение правителството одобри и предложи на
Коментари Харесай

Предоставяме над 16,5 млн. евро помощ на Украйна

През юли със свое решение държавното управление утвърди и предложи на Народното събрание да ратифицира със закон гаранционно съглашение сред Европейската комисия и Република България според член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета за даване на изключителна макрофинансова помощ за Украйна.

То беше подписано за Република България на 28 март 2023 година, а за Европейската комисия - на 17 май 2023 година

Общият размер на заемите по тази изключителна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 милиарда евро. Заемът се подсигурява с хранителни запаси в границите на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, както и от гаранции, предоставени от страните членки. Размерът на гаранциите, които Република България би трябвало да обезпечи, е 16 654 646 евро , планувани в лимита за държавни гаранции в Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

След обнародването на законите в Държавен вестник, съглашението на България с Европейска комисия ще влезе в действие.

 

По време на разискването в пленарната зала законопроектите предстоящо отнесоха рецензии от парламентарните групи на Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Те са срещу даването на финанси на украинската страна, за сметка на българските данъкоплатци.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР