През юли германските бизнес нагласи се влошиха изненадващо заради продължаващите

...
През юли германските бизнес нагласи се влошиха изненадващо заради продължаващите
Коментари Харесай

Влошаване на германските бизнес нагласи през юли



През юли немските бизнес настройки се утежниха изненадващо поради продължаващите терзания, свързани с веригите за доставки и с оглед възходящите коронавирусни инфекции в страна, демонстрират резултатите от последно бизнес изследване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, основан на месечно изследване измежду към 9 хиляди компании и определящ равнището на бизнес климата в Германия, се намали през юли до 100,8 пункта от 101,7 пункта през юни, до момента в който осредните прогнози на финансовите пазари бяха за покачване към 102.1 пункта.

" Настроението в немската стопанска система е потиснато ", разяснява последното изследване президентът на Ifo Клеменс Фюест.

Проблемите с доставките натежават върху индустриалния бранш и търговията на дребно, като съвсем 64% от индустриалните компании се оплакват от дефицит на материали, оповестява водещият стопански институт.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия, обаче набъбна през юли до 100,4 пункта от 99,7 пункта месец по-рано, само че показателят на Ifo института за бъдещите бизнес упования през идващите шест месеца спадна внезапно до 101,2 от 103,7 пункта.

Събитията, в това число пандемията от Covid-19, естествените бедствия в Китай и Германия и хакерските атаки, като че ли насочиха международните вериги за доставки към точка на изкривяване, заплашвайки нежния приток на първични материали, елементи и потребителски артикули, считат огромна част от фирмите, както и редица икономисти и спедиторски експерти.

Туристическият и потребителският бранш са изключително обезпокоени от четвъртата коронавирусна вълна.

След повече от два месеца на непрестанен спад случаите на Covid-19, техният брой в най-голямата европейска стопанска система нараства от началото на юли, основно заради разпространяването на по-инфекциозния вид Делта.

Приблизително 60% от 83-те милиона германци са ваксинирани с първа доза на коронавирусна ваксина, като към половината от тях към този момент са изцяло имунизирани.

Графики на Ifo показателите на бизнес климата, на настоящите и на бъдещите бизнес упования



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР