През януари потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет

...
През януари потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет
Коментари Харесай

Оптимизмът се завръща: Българинът развързва кесията за коли и имоти

През януари потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение по отношение на оценките, регистрирани от предходното наблюдаване. Това оповестяват от Националния статистически институт. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Общият индикатор на доверие на потребителите през януари 2024 година се повишава с 6,7 пункта по отношение на равнището си от октомври 2023 година (от -22,2 на 100 на -15,5 на сто). Повишаване на потребителското доверие се регистрира измежду популацията както в градовете, по този начин и в селата - надлежно с 8,8 и 2 пункта.

Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца бележи известно усъвършенстване - нарастване на балансовия индикатор с 5,2 пункта. Същевременно и упованията им за идващите дванадесет месеца са по-оптимистични.

В съпоставяне с три месеца по-рано се следи лек позитивизъм както в оценките на потребителите по отношение на настъпилите промени във финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, по този начин и в прогнозите им за идващите дванадесет месеца .

За безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите през януари се изместват към опазване или нищожно понижение.

През януари се записва усъвършенстване на общата оценка на изискванията за икономисване при актуалната икономическа обстановка в страната, като се следи и известна позитивна смяна в упованията за идващите дванадесет месеца.

Последната анкета регистрира и усъвършенстване в желанията им за осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост , за покупка на кола, за покупка или изграждане на жилище (вила) и за усъвършенствания в дома през идващите дванадесет месеца


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР