През януари Индия стана свидетел на безпрецедентни протести, когато топ

...
През януари Индия стана свидетел на безпрецедентни протести, когато топ
Коментари Харесай

Индия: Сексуално насилие във федерацията по борба

През януари Индия стана очевидец на невиждани митинги, когато топ спортисти се оповестиха против федерацията по битка и упрекнаха нейния президент и треньори в полово принуждение. 

Протестите стартират на 18 януари, когато някои от най-известните борци в Индия, в това число носители на медали от Олимпийските игри и Игрите на Британската общественост, се събират близо до офиса на Федерацията по битка на Индия (WFI) в столицата Делхи, с цел да осъдят действието на организацията.

Wrestling Federation of India: Is Indian sport seeing its moment?
— Prasad Jacob (@PrasadJacob1)
Демонстрациите се ускориха, откакто двукратната медалистка от Световно състезание Винеш Фогат съобщи, че минимум 10 дами са ѝ споделили, че са били полово експлоатирани от президента на федерацията Бридж Бхушан Сингх.

Сингх отхвърли обвиняванията и ги назова " политически стимулирани " и " провокирани от единствено няколко спортисти със „ скрити претекстове “. 

Но митингите се разраснаха. 

| " It is rare for these athletes to be out like this. Lack of communication from the federation is at fault ": Amit Khanna, former athlete, on the ongoing protest by wrestlers against wrestling body chief Brij Bhushan Singh
— NDTV (@ndtv)
Впоследствие федералното държавно управление в профил господин Сингх от поста му и образува група, която да следи дейностите на федерацията. Индийската олимпийска асоциация също сътвори комисия за следствие на обвиняванията в полов тормоз против господин Сингх, който е народен представител и политик от ръководещата Бхаратия джаната партия.

" We are fighting for our self-respect ": Wrestler Vinesh Phogat () on the ongoing protest against wrestling body chief Brij Bhushan Singh
— NDTV (@ndtv)
Експертите споделят, че единството, демонстрирано от спортистите, сочи към възходящо придвижване в индийския спорт за възстановяване на административните системи. Това включва нови закони и засилено присъединяване на някогашни спортисти в ръководството, както и частни и неправителствени организации, които оферират спомагателна поддръжка на спортистите.

„ Всички се сплотиха против злоупотребата с влас. Това се случва за първи път в индийския спорт ", ​​казва спортният публицист Шарда Угра.

Г-н Сингх, който има четири висящи наказателни дела отрече всички обвинявания.

Той е отпред на федерацията по битка от десетилетие. 

През 2021 г.  провокира дискусия, когато обществено зашлеви герой. 

| Norris Pritam, sports journalist, on the ongoing protest by wrestlers against wrestling body chief Brij Bhushan Singh
— NDTV (@ndtv)
Протестите в Индия повдигнаха въпроси по отношение на необятно публикуваните изказвания за полово принуждение в спортната промишленост.

„ Това е единствено върхът на айсберга. Случвало се е да идват спортисти и да ми признават за малтретиране от страна на треньорите, само че не подхващат идната стъпка, с цел да подадат публична тъжба “, споделя Малхорта.

Малхотра, някогашен интернационален тенисист, който в този момент работи като началник на отдела за спортни достижения и разузнаване в частната компания " JSW Sports ", която дава финансова поддръжка и образование на няколко топ индийски спортисти.

Той отдава нежеланието за възмедие на страха, че кариерата им ще бъде наранена.

" Това, от което индийският спорт се нуждае е " своят личен миг #MeToo ", нещо като метода, по който гимнастиците в Съединени американски щати се събраха, с цел да смъкват Лари Насар. ", разяснява Малхотра

Five years ago today, Judge sentenced Olympic doctor Larry Nassar to up to 175 years in jail. Twenty five brave survivors told me their stories—many for the first time—to stop future predators. Their stories hold such power:
— Abigail Pesta (@AbigailPesta)
Насар, някогашен доктор по гимнастика, беше наказан през 2018 година на до 175 години затвор за голям брой полови закононарушения, откакто повече от 150 гимнастички свидетелстваха против него.

Но спортистите в Индия са изправени пред няколко провокации.

WFI and Vinesh Phogat: Is Indian sport seeing its MeToo moment?
— BBC News India (@BBCIndia)
Неотдавнашно приложение за право на информация, което разрешава на индийците да имат достъп до държавна информация разкри, че 45 тъжби за полово непозволено държание са били подадени сред 2010 година и 2020 година против треньори и длъжностни лица от Спортния орган на Индия (SAI). Това е държавен отдел, който ръководи образованието центрове и лагери за елитни спортисти от разнообразни възрастови групи.

От тях заплатите на петима треньори са понижени, един е отхвърлен и по-късно възобновен, а на други двама са прекъснати договорите. 

Останалите тъжби са отхвърлени.

Има признаци, че нещата се трансформират. Миналата година седем спортисти се събират, с цел да обвинят прочут треньор по лека атлетика в полово принуждение. Той е арестуван и работата по случая продължава.

Тази година SAI уволни своя основен треньор по колоездене, откакто проверява тъжба от колоездачка, която сподели, че той ѝ я е тормозил полово и я е принудил да прекара една нощ в стая с него по време на лагер в чужбина.

Малхотра споделя, че индийската спортна система би трябвало да направи повече, с цел да поддържа спортистите, които приказват намерено.

„ Но хората, които оглавяват разнообразни федерации, също са властни хора  и това затруднява спортистите да изразят истината “, прибавя той.

Повечето от индийските спортни федерации нямат комисии за контрол, които да се занимават с обвинявания в полов тормоз, както е планувано от закона. Само 10 от 56 приети спортни организации имат такива комисии. 

Джиджи Томсън, който оглавява SAI сред 2013 и 2015 година, споделя, че е чувал за доста неофициални недоволства за полов тормоз по време на мандата си.

„ Но беше мъчно да накараме хората да подадат публични тъжби. Винаги, когато отивахме да проверяваме, спортистите се отдръпваха “, споделя той.

За обещаващи млади спортисти, които произлизат от небогати фамилии, опцията да се причислят към център за образование на SAI постоянно е първата стъпка към реализиране на фантазиите им.

| Former wrestler Babita Phogat has been added to the panel of the Oversight Committee formed by the Ministry of Youth Affairs and Sports to undertake the day-to-day administration of the Wrestling Federation of India.
— Scroll.in (@scroll_in)
„ Системата за спортни общежития е мъчно извоювана опция за млади девойки, които желаят да бъдат самостоятелни “, споделя Пайошни Митра, основен изпълнителен шеф на основаната в Швейцария организация с нестопанска цел " Глобална обсерватория за тъждество сред половете в спорта ".

„ Ако бяха у дома, фамилиите им щяха да ги омъжат. Така че залогът за тези девойки е доста висок “, прибавя тя.

Спортистите споделят, че животът в тези центрове надалеч не е съвършен.

Бивша интернационална състезателка по лека атлетика, прекарала повече от десетилетие в общежитие на SAI, споделя че първото нещо, на което са я научили в народен лагер, е, че би трябвало да „ се подчинява на всичко “, което ѝ споделят треньорите и чиновниците. 

„ Научих се да се опасявам от тях от ранна възраст “, ​​казва тя. „ Видях какво се случва, когато има полово, физическо или психическо принуждение. "

„ Искаш да го спреш и искаш да приказваш намерено. Но всеки ти споделя, че или имаш спортна кариера, или влизаш в тази борба и губиш всичко. Кой желае да рискува? “, приключва спортистката, поискала анонимност. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР