През януари 2020 година икономическите нагласи в еврозоната се подобряват

...
През януари 2020 година икономическите нагласи в еврозоната се подобряват
Коментари Харесай

Рязко подобрение на икономическите и бизнес нагласите в еврозоната през януари

През януари 2020 година икономическите настройки в еврозоната се усъвършенстват за трети следващ месец с помощта на мощно повишаване на мениджърските настройки в индустрията, което може би е сигнал за релативно мощен старт на годината за европейската стопанска система, демонстрират резултати от последно изследване на Европейската комисия, представено от БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, набъбна през януари до 102,8 пункта от 101,3 пункта през декември 2019 година, подобрявайки се за трети следващ месец от октомврийското дъно от 100,8 пункта (най-ниско от януари 2015-а година) и достигайки най-високо равнище от предишния август.

Горанов: България ще влезе в еврозоната единствено при валутния курс все още

Основно положително въздействие през сегашния месец оказа внезапното усъвършенстване на бизнес доверието в индустрията и в строителството при едва утежняване на настройките в областта на услугите и малко по-силно утежняване в търговията на дребно, до момента в който потребителските настройки стабилизират за втори следващ месец в най-ниско равнище от февруари 2018-а година.

Европейската комисия регистрира по-силно усъвършенстване на бизнес доверието в Германия (повишение с 2,0 пункта), и във Франция (с 1,5 пункта) при известна стабилизация в Нидерландия (понижение с 0,3 пункта) и в Италия (-0,1) и по-ясно изразено намаляване в Испания (спад с 1,0 пункт). Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е знак за етапа на настоящия бизнес цикъл, се покачва едва през януари до -0,23 пункта от -0,32 пункта месец по-рано, когато доближи най-ниско равнище от август 2013-а година.

Борисов: Не се месим в спора сред президента и прокуратурата

Според Европейска комисия и петте съставни елементи, влизащи в този бизнес климат показател, бележат усъвършенстване, в това число оценките на мениджърите за производството в предишното, за общите и в частност за експортните поръчки, за равнищата на складовите ресурси и оценките за индустриалните упования в бъдеще. Последното изследване на Европейската комисия записва добър отскок на показателят, измерващ доверието в индустриалния и промишления бранш на еврозоната - от -9,3 пункта през декември до -7,3 пункта през януари (най-високо равнище от август 2019-а), до момента в който съответният показател в областта на услугите отстъпи едва от 11,3 до 11,0 пункта, в строителството набъбна от 5,7 до 6,9 пункта, а при търговията на дребно се намали от 0,7 до -0,1 пункта.

Промишленият бранш беше обиден съществено през предходната година от световната търговия война, само че през януари промишлените бизнесмени наподобяват положително настроени предвид на подписаната в средата на месеца "първа фаза " от комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай. Окончателният показател на потребителското доверие в еврозоната удостовери предварителната оценка на Европейска комисия за стабилизация за втори следващ месец в дъното от -8,1 пункта - най-ниско равнище от февруари 2018-а година.

ЕЦБ стартира стратегически обзор на парична си политика

По-позитивните бизнес настройки през януари може би са сигнал за по-силно показване на стопанската система на еврозоната през първото тримесечие на 2020-а година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР