През януари 2004-та нова кооперация на бул. „Христо Ботев“ в

...
През януари 2004-та нова кооперация на бул. „Христо Ботев“ в
Коментари Харесай

35 удара с нож: Най-жестокото гей убийство в Пловдив след предложение за секс

През януари 2004-та нова кооперация на бул. „ Христо Ботев “ в Пловдив потъва в кръв. Уважаван анестезиолог от УМБАЛ „ Св. Георги “ е брутално погубен в първокласния си мезонет, написа.

Три дни тялото му лежи на пода в хола, до момента в който негови сътрудници не вземат решение да го потърсят. Натъкват се на ужасяваща панорама.

Убиецът е арестуван няколко часа по-късно.

Датата е 12 януари 2004-та. В 19.00 часа доктор Венцислав Проданов, старши ординатор, ан​естезиолог в Университетската болница „ Свети Георги “ в Пловдив, завършва своето дежурство. Маха бялата престилка, слиза с асансьора на паркинга, качва се в колата си - алена „ Мазда “, възпламенява и потегля към у дома.
Докторът живее в мезонет в нова кооперация на бул. „ Христо Ботев “ в града под тепетата.

Паркира колата си и се качва в асансьора. Влиза в първокласното си жилище и след секунди пуска един от обичаните си дискове с джаз музика на уредбата. Заключва вратата и се отпуска след дългия работен ден. Три часа по-късно към този момент не е измежду живите.

Проданов е тотално обезобразен. По тялото му има 35 прободни рани от кухненски нож. По ръцете му - дупки. Той лежи посред хола в голяма локва кръв.

След като не се появява на работното си място три дни, сътрудниците му стартират да се тормозят. Звънят му непрестанно по мобилния телефон, само че той не дава отговор. Предполагат, че се е почувствал зле, защото страдал от високо кръвно, и вземат решение да ревизират на място какво се случва. Отиват до мезонета, дълго звънят на вратата, но никой не им отваря.

Тогава подхващат крайни дейности. Двама от сътрудниците му се качват на покрива и от капандурата проникват в жилището на Проданов. Остават ужасени от видяното - студеното тяло на доктора лежи на пода в хола. От съсиреците не се виждат очите му.

Едната му ръка е застинала нагоре, като че ли в поза на отбрана преди гибелта. Те незабавно се обаждат на полицията и след минути кооперацията е окупирана.

Разследващите стартират да нищят случая. Става ясно, че когато се прибира у дома, доктор Венцислав Проданов приказва 20 минути по мобилния телефон с негов прочут на име Пенко. Разбират се да се чуят отново след час.

Пенко още веднъж звъни, само че в началото никой не подвига. Той чувствал доктора като собствен татко, получавал препоръки от него, разговаряли, когато изпитвал потребност да споделя.

Позвънил и на домашния, а на мобилния телефон един път чул чужд глас. Пенко попитал за доктора, а някой насреща троснато му дал отговор: „ Педераст, веднага ще ти *** майката “.

От следствието излиза наяве, че докторът организира два диалога, откакто се прибира, а след това при него идва Стилян Михайлов от „ Столипиново “, с прякор Гагари. Той и Проданов се срещат няколко месеца преди убийството. Лекарят му предложил да пият по кафе и по този начин основали другарство. Стилян работил в дърводелски завод, а от време на време почиствал жилището на доктора.

Версията на полицията е, че във съдбовната вечер дърводелецът чистач седял на дивана. В един миг взел нож с 15-сантиметрово острие от кухнята, издебнал Проданов в тил и почнал да нанася удар след удар по тялото.

Пробол жертвата в корема и гърдите. Докторът опитал да се отбрани, само че без триумф. След настъпването на гибелта Стилян прибира музикалната уредба и мобилния телефон на жертвата, както и ключовете от жилището. Заключва и бързо напуща мястото на престъплението.

Съседи споделят пред проверяващите, че са чули тътен и стържене, като че ли са се размествали мебели, след което и стъпките на бягащ от кооперацията човек.

На Стилян Михайлов му предстоял годеж. След убийството дърводелецът си взел отпуск, с цел да отдели повече време на бременната си половинка Елисавета, която била от село Труд.

Още на идващия ден след кървавата история Стилян отива при годеницата си и уговаря елементи за идното огромно събитие с родителите й. Подарил откраднатата музикална уредба на Елисавета, защото преди време й заречен.

В деня след убийството двамата прекарват няколко часа дружно, след което той се връща в „ Столипиново “ и се отдава на запой с другари.

Колеги на дърводелеца с прякор Гагари споделят, че е пристигнал на 13 януари на работа обезпокоен и безмълвен. Пожелал да си вземе отпуск и си тръгнал. Два дни след убийството на доктора полицията към този момент е стигнала до извода, че е причинител на бруталния акт и го търси.

Нишката се разплита пред проверяващите с помощта на изчезналите ключове на Проданов и след засичането на мобилните диалози.

Полицията взема решение да му направи капан. Униформени вършат опити да се свържат с килъра по тепефона на мъртвия Проданов. На едно от позвъняванията Стилян дава отговор. Ченгетата се показват за сътрудници на доктора и го викат да им помогне, защото закъсали в снега до ТЕЦ-Север.

Въпреки че е седнал на запой и сладки приказки на маса с другари, килърът се отзовал. Когато идва на мястото, четири полицейски коли му препречват пътя. Стилян е арестуван. В якето му намират ключовете и мобилния телефон на доктор Венцислав Проданов.

ДНК експертизата заковава Стилян. Безспорно се потвърждава, че отпечатъците му са по чаша с алкохол на масата в мезонета на доктора, както и по фас, открит в кашона на музикалната уредба.

До последно дърводелецът отхвърля да е направил убийството. Твърди, че е бил по-рано в жилището на Проданов. Натъкнал се на натрупа и го хванало боязън. Взел ключовете от ръцете на мъртвеца, заключил, хванал такси и избягал. След това изпил няколко успокоителни, ужасяващата панорама била причина и да си вземе отпуск, твърди пред проверяващите Гагари. Кълне се, че нито е умъртвил, нито е ограбил доктора.

Сочи като причинител негов съкварталец по прякор Джингиза под предлог, че имали спор с убития по отношение на неуредени сметки от продажбата на медикаменти.

Стилян трансформира версията си, с цел да уличи Джингиза. Започва да твърди, че е станал очевидец на убийството и че във съдбовната нощ в жилището са били тримата. Според показанията му Проданов и Джингиза се сбили, а той взел нож и накълцал доктора пред очите на Стилян.

Джингиза е разпитван в съда, само че показва оправдание за нощта на убийството на доктора. Магистратите не откриват доказателства да е забъркан.

В последна сметка Стилян е тикнат в ареста. Там прави опит за самоубийство с примка от връзки за обувки, само че е избавен от съкилийниците си.

Няколко месеца по-късно е наказан на 18 години затвор за бруталното ликвидиране. Присъдата е доказана от Върховния касационен съд.

На правосъдния развой на бял свят излизат пикантни детайлности от живота на доктор Венцислав Проданов. Стилян споделя пред магистратите, че докторът му е предложил да имат полови връзки, но той му отказал.

Правил е опити да го изкуши със скъпи дарове - пари, парфюми и облекла, само че не съумял. Убиецът споделил още, че докторът му признал, че си има съкровен другар, който работел като инженер.

Един от очевидците, който също се срещнал с Проданов на по кафе, споделя пред съда, че докторът харесвал по-млади мъже, бил буквоядец във връзка с чистотата и прекомерно сензитивен.

Близките на доктор Венцислав Проданов считат, че причина за убийството са парите му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР