През XVII век в Италия разводът бил почти невъзможен. По

...
През XVII век в Италия разводът бил почти невъзможен. По
Коментари Харесай

Аква Тофана – „еликсирът на любовта”, ликвидирал над 600 нежелани съпрузи

През XVII век в Италия разводът бил съвсем неосъществим. По това време мъжете имали неограничена власт. За някои дами бракът бил просто златна клетка, само че за други същински пъкъл. Жените в тези времена постоянно били подлагани на брутално принуждение. Въпреки това те нямали огромен избор - можели или да се оженят и да се надяват брачният партньор им да се отнася обичайно с тях, или да останат необвързани и да изкарват хляба си като продават телата си.

Оказва се, че по това време нещастно омъжените дами в Рим имали и трети вид. Това била Джулия Тофана и нейният „ балсам на любовта”.

На хитрата Джулия ѝ хрумва брилянтната концепция да сътвори на пръв взор напълно елементарен парфюм или балсам. В изтънчено шишенце тя пълнела недотам елементарни съставки: арсен, олово и беладона. Само няколко капки от течността, приложени за няколко дни, помогнали на над 600 дами да се отърват от нежеланите си съпрузи. Серумът, предизвиквал грипоподобни признаци, след което мудна, само че сигурна гибел.

Повече от 20 години Тофана продавала сполучливо „ еликсира на любовта” измежду своите приятелки и познати, които желали да се спасят от трагичен брак. В края на историята Тофана е разкрита, само че съумява да се укрие в манастир. Намерена е и изправена пред съда.

Как стартира всичко?

Историческите обстоятелства за живота на Джулия Тофана са извънредно нищожни. Според непокътнатите архиви тя е родена в Палермо през 1620 година. Нейната майка е печално известната по това време Тофания д'Амадо, която е екзекутирана за убийството на личния си брачен партньор през 1633 година

Говори се, че е допустимо точно Д'Амадо да е предала на щерка си тайната рецепта за най-добре настоящата, само че в това време неоткриваема отрова.

Началото на преуспяващ бизнес

Останала сираче едвам на 13 години, Джулия трябвало да измисли метод да изкарва хляба си. Тогава евентуално се родила концепцията за „ бизнеса” с „ Аква Тофана”.

Тофана почнала сама да забърква отровната примес. Точната рецепта от дълго време е изгубена, само че съгласно откриватели, тя е съдържала арсен, олово и беладона в съвършени пропорции, написа syfy.com

За да не бъде разкрита, смъртоносната отрова „ Аква Тофана” била в красива бутилка, наподобяваща на парфюм или скъпа козметична помада.

За дами, които желали да убият съпрузите си, „ еликсирът на любовта” бил идеалното оръжие за ликвидиране. Малкото шишенце дамите можели да скрият измежду тоалетните си такъми, без да разсънят съмнение. Течността нямала усет и аромат, по тази причина и съпругите можели да бъдат извънредно изобретателни по какъв начин да я поднесат на своите мъже. Трябвало да прибавят единствено няколко капки от течността в чая или във вкусното ядене за вечеря и резултатът бил сигурен - мудна гибел без съмнения.

Така Джулия Тофана основала същинска бизнес империя, която била много впечатляваща за времето си. Тя даже наела сътрудници, които да ръководят незаконното произвеждане. В забъркването на „ еликсира на любовта” ѝ помагал скришен аптекар, който също по този начин пласирал „ Аква Тофана” на нуждаещите се дами.

Дълго време тайната запарка останала неразкрита, защото отравянето с „ Аква Тофана” предизвиквало признаци като напълно нормално заболяване. При приемане на първата доза, жертвата получавала признаци като за най-банална простуда. При втория банкет започвали болки в корема, повръщане и диария. Третата и четвъртата доза към този момент били съдбовни и водели до сигурна гибел.

Клиентка я предава

С времето бизнесът на Джулия Тофана процъфтявал. Повече от две десетилетия тя създавала своя балсам на свободата, до момента в който една от клиентките ѝ не я разкрива.

Нещастната брачна половинка купува „ Аква Тофана” с цел да приложи отровата върху брачна половинка си. Както било предписано, тя поставила няколко капки в супата му и я поднесла на фамилната софра. Щом брачният партньор сервира храната към устата си, дамата се разколебава и го моли да не яде от супата. Вероятно, откакто е била пребита, тя се разкайва и споделя, че е отровила ястието. Накрая даже признава на мъжа си от кое място се е сдобила с отровата.

Друга версия на тази история пък твърди, че в действителност „ Аква Тофана” и създателката ѝ Джулия, са разкрити, откакто разкайващите се дами признават за стореното пред своите свещеници. А и хората почнали да виждат, че младите вдовици в Рим са извънредно доста на брой.

Краят на една легенда

Една от историческите версии за ориста на Джулия гласи, че тя съумява да избяга малко преди да бъде задържана. За малко се укрива в манастир, само че е открита. Изпратена е зад решетките, където е измъчвана и принудена да направи признания. По личните ѝ думи тя била виновна за гибелта на към 600 нежелани съпрузи. Джулия е изправена пред съда и наказана на гибел. Тя и нейните сътрудници са екзекутирани, както и редица от нейните клиенти от по нисшата класа. Някои от по-известните и богати клиентки са помилвани по молба на папата.

Според един историк обаче Джулия Тофана може и да не е срещнала толкоз ужасна орис. Майк Даш от университета в Кеймбридж твърди, че създателката на „ Аква Тофана” може изцяло да е пропуснала зрелищния правосъден развой през 1658 година. Според негово следствие Джулия е умряла спокойно и добродушно още през 1651 година, а нейните сътрудници и клиенти са съдени без нея.

Независимо каква е истината за края на Джулия Тофана, тя и нейната „ Аква Тофана” се трансформират в легенда.

Аква Тофана поразява и Моцарт?

Легендата за „ Аква Тофана” и отровените съпрузи се разраства с времето и придобива чудовищни размери. От уста на уста през XVII век из Европа се споделя за жена, предлагаща неоткриваема отрова, и стотици мъртви мъже в Рим.

Дори гениалният композитор Волфганг Амадеус Моцарт е бил уверен, че е токсичен точно с „ Аква Тофана”. Той се разболява от необяснима болест през 1791 година, когато е едвам на 35 години.

В свои писма Моцарт написа: „ Сигурен съм, че съм бил отровен”, „ Не мога да се отърва от тази концепция.... Някой ми даде „ Аква Тофана” и пресметна точното време на гибелта ми”.

Всъщност Моцарт в действителност умира мистериозно, макар че няма доказателства, че точно тази прословута отрова е причина за кончината му.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР