През XVII век няма монарх, който да притежава повече власт

...
През XVII век няма монарх, който да притежава повече власт
Коментари Харесай

Крал Луи XIV води битка с вещици и алхимици цели 5 години

През XVII век няма монарх, който да има повече власт от Луи XIV. Благодарение на него се построява Версайския замък, получава купата „ Кралят Слънце “ и владее една от по-богатите елементи на Европа, обкръжен от благородници и фенове, които са подготвени по всяко едно време да извършат най-различни услуги. Мнозина желаят да завоюват неговото внимание, както и да се потвърдят като правилни прислужници, затова идва и огромното мазнене, на което всеки със синя кръв е кадърен. Не е загадка, че благородничките заплащат по един малко по-различен налог, когато желаят да завоюват въздействие – те минават през спалнята на своя крал.

Историците и до през днешния ден признават, че мераклийките за леглото на кралската персона са легион, тъй като знаят, че ще получат освен това от полово наслаждение – въздействие. Луи може да се похвали и като един от многодетните родители – той има цели 15 противозаконни деца, освен това единствено от формалната му държанка. След като кралството има средства и Луи се оказва благоразположен, мнозина вземат решение да употребяват малко по-тъмните изкуства и стартират да изобразяват всичко от магьосници и вещици, до не толкоз чисти духовници, които вършат черни ритуали.

Опитът за отравянето на краля демонстрира, че властта се е постарала да удари всички знахари и гадатели. Обвинените във вещерство ще бъдат измъчвани за самопризнания, мнозина ще бъдат затворени за цялостен живот, а към 36 души ще бъдат обществено екзекутирани. Името на този съд е известно като „ Аферата на отровата “. Някои от огромните имена, които минават под ножа, остават вечно във френската история.

Една такава е френската аристократка Мери-Маделин Маргарет д’Аубри с притежание в Бринвилие. Дамата съумява да вземе капитан Годин де Сейнт-Кроа за ухажор. Не се радва доста дълго време, тъй като татко ѝ ще го изпрати в Бастилията. Дкато е в пандиза, капитанът стартира да се занимава с алхимия и се трансформира в занаятчия на отровите – най-малко по този начин настояват останалите.

След освобождението на Годин, той и неговата обичана стартират всеобщото тровене на френския двор и избират най-различни жертви. Отровите му нямат миризма или усет, само че са заличавали всеки за негативно време. Твърди се, че майсторът е съумял да извлече арсен в пандиза. Що се отнася до Мери, тя остава без татко си и двама от своите братя, които трябвало да наследят трона.

През 1675 година Мери е разгласен в ликвидиране и бяга в Англия, а по-късно в Холандия и Белгия. На последната локация е задържана. Затворена е в килия и е принудена да изпие близо 9 литра вода, преди да стартира да приказва – това тестване не е толкоз ужасно, в случай че не ви карат да пиете всичката вода едновременно.

Мери не стопира да изяснява, че половината Париж се занимава с тровене и потребление на алхимия. Тя подсказва на управляващите, че има цялостен прикрит клан от алхимици и магьосници, които познават тъмните изкуства и готвят страшни изненади за господарите си. Изведнъж излиза наяве, че гибелта на всеки тайнствен благородник има рационално пояснение. Мери споделя своето обучение и стартира да показва хора, които бързо ще заемат прилежащите килии.

Откровенията, че никой не е предпазен от използването на отровата, стартира да плаши благородници и даже краля. Луи не се усеща в сигурност и желае тази злина да бъде отстранена. Задачата за премахването на незаконния вълшебен свят е предоставена на Габриел Николас де ла Рейн. Париж се радва на голям брой гадатели, магьосници и самообявени чудотворци. Окултните майстори се оказват необятно практикуващи и постоянно срещани, съвсем на всяка улица в Париж.

Пример са дамите, които най-често се оплакват от нападателен брачен партньор, при знахарите откриват най-различни секрети молебствия, както и други вълшебен умения, с които да прекратят тази процедура. Ако молитвата не помогне, те се прибират с някои други техники и вземат решение казуса си вечно.

Историята на Мери ще се разнесе из цялостен Париж и ще покаже, че алхимиците и вещиците могат да основават най-различни токсини, с които неусетно да вземат решение проблемите си, както и тези на своите клиенти. Повечето са били извличани от отровни жаби и змии. С някои спомагателни процеси са способни да създадат нужната отрова и да станат едни от най-търсените.

Хората на ла Рейн стартират да атакуват магическите магазини и да преследват алхимиците, преглеждат деликатно всички предоставяни отвари и всичко се маркира като черна магия.

Един от първите арести на френския капитан е на гадателката Магдалена де ла Гранде, която е удрям упрекната във подправен брак с парижански юрист, който трови и след това взима парите му. Де ла Гранде е обесена, а ла Рейн е сигурен, че би трябвало да бъдат убити още повече вещици, които работят в Париж.

Втори зложелател на френската корона е Мари Босе, която има връзки с няколко квартала, както и с другите пияници, които среща на значимите всемирски празненства, на които върви. Тя е продавала отрова на аристократите, с цел да разчистят своя път към повече власт. Оказва се, че юристът, който пази Мари, по-късно се вижда в листата за елиминиране – на негов конкурент е продадена отрова, която би трябвало да приключи креативните му триумфи вечно.

Един от най-големите удари на френските управляващи ще е Катерина Дешайс Монвоазин. Талантлива вълшебница и отдадена християнка, тази дама служи най-вече на хора с най-високи потребности. Славата ѝ е огромна и се счита за една от най-богатите вещици в Париж. Тя разполага с лекуване за безусловно всичко, в това число и против отровите на нейните съпернички. Катерина имала и рецепта за химическо активиране на аборт, токсини за обич и токсини за гибел.

Някои историци считат, че множеството вещици са желали да изпратят отвари за обич за краля, само че неприятната популярност е развалила цялото наслаждение. Истината е, че откакто властта се печели в спалнята на Луи XIV, то гибелта няма да бъде желания излаз. Повечето любовни отвари се вършат от стоманени предмети, кръв на дребни деца, испанска муха и някакви други по-специални афродизиаци.

Мъченията на вещиците в пандиза дава резултат и скоро всички издават останалите, а преследването в действителност се трансформира в един огромен лов на вещици, надхвърлящ даже и процесите в Сейлъм. Оказва се, че Катерина има необятен набор от клиенти, в това число и братът на краля – Филип.

Една от най-страшните присъди е на Атенаис дьо Монтеспан. Тя е една от обичаните любовници на краля и от него има седем деца, с което изпреварва всички останали компаньонки. Именно тя е била клиент на Катерина и с това се повдига въпроса: какво е употребила? По думите на вещицата, Атениас е купувала мощни любовни отвари, с цел да печели вниманието на френския държател. Вещицата твърди, че е упоявала краля, с цел да се печели вниманието пред останалите. Катерина споделя, че не е била единствен източник на отвари, любовницата е търсила и духовник, който се занимава с черни вълшебства и призоваването на демони, които да отстраняват врагове. Атенаис е давала своето тяло за доста странни и ужасяващи ритуали, които печелят въздействие.

Ловът на вещици продължава съвсем 5 години, а по това време са хванати стотици конспиратори и вещици. На края към 36 души са обезглавени, до момента в който доста повече отиват в пандиза и умират там.

Има смяна и за Луи XIV. Той се разделя с любовниците и се отдава на християнството, с което завършва всевъзможни връзки с дамите. Не е ясно дали се е страхувал от отрова или просто осъзнава, че е изгубил въздействието си над масите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР