През второто тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт /БВП/

...
През второто тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт /БВП/
Коментари Харесай

Ръст в БВП-то ни през второто тримесечие заради повишеното вътрешно търсене

През второто тримесечие на 2021 година брутният вътрешен артикул /БВП/ на страната набъбна с 6,4 на 100 на годишна база с позитивен принос от вътрешното търсене. Това написа в месечния преглед на Министерството на финансите. В документа са употребявани данни, оповестени до 17 септември.

Потреблението на семействата се е нараснало с 9,4 на 100, като е било подкрепено от забележителното усъвършенстване в доверието на потребителите и повишаването на действителния наличен приход на семействата. Последното се дължи на по-високите обезщетения на наетите и разноски за пенсии, считат във финансовото министерство.

Инвестициите са се повишили с 11,6 на 100 на годишна база, като по-голямата част от този напредък се дължи на изменението на запасите. Те са съдействали с 1,6 процентни пункта за растежа на Брутният вътрешен продукт, а вложенията в главен капитал са нарастнали с 3,5 на 100.

Износът на артикули е бил водещ за повишаването на общия експорт, който е с 22,2 на 100 по-голям от първото полугодие на предходната година. Увеличението на износа на услуги е било движено от възобновяване на туристическите пътувания. Високото вътрешно търсене е довело до мощно повишаване на вноса на артикули и услуги, показват специалистите.

През второто тримесечие на 2021 година броят на заетите в стопанската система е бил 3 513 600 души е се резервира на нивото, записано през същото тримесечие на 2020 година Сравнението с данните една година по-рано демонстрира, че по видове претовареност се следят промени на годишна база. Броят на наетите лица е повишен с 56 300 души (2,2 на 100 на годишна база), до момента в който самонаетите са се намалили с 54 400 души (минус 5,6 на сто). Основна причина за динамичността на самонаетите лица в стопанската система е тяхното понижение в аграрния бранш (минус 64 400 души или минус 12 на сто).

Вече са се оформили секторите, които са почнали да се възвръщат от първичния потрес и в които бе следено нарастване на заетостта. Това са: основаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения, търговия, превоз, хотели и ресторантьорство; строителство; както и държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа.

Реалният напредък на продуктивността на труда се е ускорил до 6,4 на 100 на годишна база през второто тримесечие на 2021 година Увеличение на продуктивността има в съвсем всички стопански действия, в това число и най-засегнатите като търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, просвета, спорт и развлечения, както и в строителството.

Кредитите за частния бранш са се нараснали през юли и са достигнали годишен ритъм на напредък от 7,2 на 100 при 6,4 на 100 в края на юни. По-бързото повишаване на заемите е било подкрепено от по-високи растежи на заемите както за нефинансови предприятия, по този начин и за семейства.

Ръстът на заемите за компании се е повишил от 3,2 на 100 през юни до 4,6 на 100 през юли, с помощта на по-бързото нарастване на средносрочните и дълготрайните заеми. Кредитите за семейства са нарастнали с 10,8 на 100 в края на юли против 10,4 на 100 месец по-рано.

Жилищните заеми са били главната причина за ускорението, подтиквани от ниските лихвени проценти и възходящите цени на жилищата. Темпът на напредък на потребителските заеми е достигнал 9,3 на 100, надхвърляйки леко нивото от 9 на 100 в края на предходния месец. Среднопретегленият лихвен % по жилищни заеми е останал без смяна през юли на исторически най-ниското си равнище от 2,75 на 100, реализирано през юни.

В същото време междинните проценти на потребителските заеми и заемите за нефинансовите предприятия са се повишили. Среднопретеглената възвръщаемост на депозитите на нефинансови предприятия и семейства се е завърнала на позитивна територия (0,01 на 100. Средната възвръщаемост на депозитите на семейства се е намалила и е достигнала ново най-ниско равнище от 0,05 на 100.

За първите седем месеца на 2021 година салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) е позитивно в размер на 0,6 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Постъпленията по КФП са се повишили с 15,8 на 100 по отношение на същия интервал на 2020 година, с водещ принос на данъчните доходи, чийто растеж е бил 13,5 на 100. Факторите, които оказват въздействие върху високите данъчни приходи са както икономическото възобновяване през второто тримесечие на 2021 година, по този начин и ограниченията за възстановяване на събираемостта, регистрират от финансовото министерство. Сходен е растежът и на приходите от индиректно облагане (13,7 на сто), които съставляват съвсем половината от всички данъчни доходи. 

Растежът на постъпленията от Данък добавена стойност е достигнал 18,6 на 100, като тези от импорт са отбелязали по-висок растеж за интервала (21,8 на сто) по отношение на приходите от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната (17 на сто). Приходите от акцизи се усилват с 3,6 на 100, за което главно е съдействала стокова група " горива " и в по-малка степен " тютюн и тютюневи произведения " и " алкохол и алкохолни питиета ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР