През втория мандат президентът Румен Радев ще има повече предизвикателства,

...
През втория мандат президентът Румен Радев ще има повече предизвикателства,
Коментари Харесай

Социолози: Радев имаше ясен противник, вече трябва да задава позитивен дневен ред

През втория мандат президентът Румен Радев ще има повече провокации, в сравнение с през първия.

Около тази теза се сплотиха социолозите Димитър Ганев от „ Тренд " и Първан Симеонов от „ Галъп " в разбор пред NOVA.

„ Единственото, което сме виждали през последните 5 години от Радев, е борба във всяка едена допустима обстановка, стигайки до високи равнища на напрежение. Това най-малко в първата година ще се резервира, само че ще е и предизвикателство за Радев, тъй като в този момент той би трябвало да формулира положителен дневен ред”, съобщи Димитър Ганев.

„ Той реагираше непрекъснато на събития, които се създаваха от предходния постоянен кабинет и не задаваше той някакви начинания или положителен дневен ред. Това в този момент ще е предизвикването пред втория му мандат”, сподели още той.

„ Позицията на Радев няма да е толкоз лесна, колкото беше в първия му мандат, тъй като в него имаше явен съперник, а той беше на страната на известното мнение. Сега той ще е ответник, тъй като и Българска социалистическа партия, и „ Продължаваме Промяната”, и Слави Трифонов, и дори ненапълно „ Демократична България” сякаш припознават Радев за водач на това протестно пространство и това пространство към този момент е на власт. Тогава имахме Борисов, в този момент към този момент имаме Радев”, разяснява Първан Симеонов.

И добави: „ Радев е в малко по-трудна позиция, тъй като Борисов беше министър-председател и разполагаше с оперативни благоприятни условия, а Радев е президент, т.е. е вцепенен в границите на институцията и не може доста да маневрира, а в това време ще се чака от него да менажира политическата мрежа, която съм сътвори. Радев сега е новата мощна фигура, без да има лостовете да бъде такава, просто тъй като президентството не допуска такива”.

„ През този втори мандат Радев ще има повече провокации в сравнение с през първия”, безапелационен бе социологът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР