През учебната 2023/2024 година 804 затворници тръгват на училище, съобщиха

...
През учебната 2023/2024 година 804 затворници тръгват на училище, съобщиха
Коментари Харесай

804 затворници тръгват на училище

През образователната 2023/2024 година 804 пандизчии потеглят на учебно заведение, оповестиха от Министерството на правораздаването. Те са разпределени в седем междинни учебни заведения и седем филиала към тях, където ще се образоват от 1 до 12 клас.

Първокласниците са 65, като най-голям е броят на учениците Стара Загора, където е и най-голямото учебно заведение в системата на пандизите. Там са записани за образование 183-ма пандизчии, следва Софийският затвор със 182-ма. В единствения затвор за дами в Сливен ученичките ще бъдат 43, а в Поправителния дом за малолетни младежи към пандиза във Враца –12.

На учебно заведение са записани 15% от общия брой на лишените от независимост в страната. Те ще се образоват по съответните държавни просветителни условия за придобиване на степен на обучение. Непълнолетните лица подлежат на наложително образование.

Министерство на правораздаването сега строи затвор в Самораново.

Там се построява напълно нов пенитенциарен комплекс, който включва с изключение на нов затвор за 400 лишени от независимост, също и образователен център за чиновниците на Главната дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН), обществен център, учебно заведение, работилници, преходно поделение, административна постройка и други

Работата по пандиза стартира в мандата на служебния министър Крум Зарков. Той направи първата копка и също дефинира плана като приоритет за ведомството.

Работи се и по други планове, финансирани от Норвежкия финансов механизъм. След месец се приготвя да бъде намерено новото общежитие към пандиза във Враца за 250 лишени от независимост. Изгражда се нов арест и пробационна работа в Петрич, както и преходните отделения в затворническите общежития „ Хеброс “ (затвора в Пловдив) и „ Строител “ (затвора в Бургас). Те ще бъдат подготвени доникъде на 2024 година.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР