През цялата история на човешката цивилизация са се случили ключови

...
През цялата история на човешката цивилизация са се случили ключови
Коментари Харесай

Това ли е най-важното събитие в човешката история?

През цялата история на човешката цивилизация са се случили основни събития, които радикално трансформират нейната орис и посока на развиване: основаването на колелото, галактическите полети, изобретяването на транзистора и компютрите или откриването на пеницилина. Но най-важният жалон в развиването на хората справедливо се смята неолитната гражданска война - преходът към аграрни метод на живот, който сложи основата на всички следващи културни и софтуерни достижения.
 Снимка 632814
Източник: iStock

Къде и по кое време се случва това

През по-голямата част от своята история хората са ловували и са събирали естествените блага на природата. Етапът на преход към установен поземлен метод на живот - към земеделие и отглеждане на животни,не е бил едновременен и синхронен на цялата планета. Събитията се развивали самостоятелно на няколко места по земното кълбо - историците преброяват към 7 " огнища " на неолитната гражданска война.

Началото на тази селскостопанска гражданска война е преди към 10 хиляди години, през епохата на неолита. Центровете на развиване на селското стопанство са били районите с реки и плодородни земи в Близкия изток и хълмистите региони на Тавър - територията, която в този момент е заета от Египет, Иран, Турция, Сирия и Палестина.

От тези центрове селското стопанство се популяризира в прилежащите зони. По това време хората към този момент са се заселили съвсем по цялата земя и на някои места преходът към аграрни метод на живот е можел да стартира доста по-рано.

Пример за това са островите Полинезия и Нова Гвинея, където ранните ловци са изчерпали запасите от огромни животни и са били принудени да преминат към примитивни форми на тропическо земеделие. Доказателствата за този преход са археологически сложни за определяне, защото инструментите от това време постоянно са били направени от дърво, а не от камък и не са се запазили в тамошния климат.

През 21 век етапа на преход към аграрния метод на живот е към своя край, като остават единствено няколко племена, които към момента се занимават с лов и събирачество. Преминаването към земеделие и отглеждане на животни не постоянно е бил елементарно и естествено: обичайните общества постоянно са се съпротивлявали на тези промени.
 Снимка 574423
Причини и последици

Основите на неолитния преход се основават на няколко основни детайла:
промени в климатичните условия, края на ледниковия период; понижаване на предлагания дивеч за лов; способността да се основават каменни и други принадлежности за селското стопанство; човешката досетливост и интерес към новите неща.
Има доста научни хипотези за началото на огромния селскостопански преход. Интересното е, че даже пивоварството в антични времена е почнало преди 13 хиляди години, когато хората са пристигнали до концепцията да употребяват зърно за печива.

Ключовият миг обаче е, че преходът към работлив метод на живот във всеки случай е неминуем, защото човешкият разсъдък му оказва помощ да се приспособява към разнообразни условия.

Интересни са последствията от този преход към аграрни метод на живот и занаятчийски действия, които вечно трансформират хората, в това число техния генетичен код.

Бързо размножаване. Ловците и събирачите живеели в естетика с природата и броят им зависел от естествените запаси. Новият метод на живот понижи времето сред ражданията от четири на две години, защото дамите можеха да стартират да хранят децата си по-рано и не трябваше да носят потомството си на дълги дистанции. Повече храна разрешава да се нахранят повече хора, което води до първите непрекъснати селища.

Специализация на труда и развиване на занаятите . Производството на хранителни остатъци освобождава хората да се занимават с различен ръчен труд: произвеждане на принадлежности, тъкане, строителство и така нататък През този интервал пораждат първите форми на обществена организация и власт.

Началото на войните и построяването на замъци. Сега, когато хората имат нещо скъпо, имат и потребност да го защитят. Войните, уви, се трансформират във значима част от човешкото общество.

Промяна на религиозните възгледи. Боговете стават по-хуманоидни, за разлика от античните божества, свързани с природата и животните. По това време хората строят храмове, стават свещеници и практикуват астрономия, с цел да възнамеряват по-точно сеитбата и други аграрни действия. Не са надалеч от основаването на календар!

Научаване на цифри и история на писмеността. С повишаването на популацията и производството на храни поражда нуждата от класифициране и отчитане. Тук на помощ идват разнообразни материали за запис на информация - от глинени плочки до оризова хартия. В същото време хората започнаха интензивно да мерят времето.

Създаване на обществени йерархии, отслабване на кръвните връзки и пораждане на стопански връзки. Първите градове стават самостоятелни политически единици.
 Снимка 556630
Източник: iStock

Какви били провокациите и проблемите?

Но тази смяна в метода на живот не са минали без други следи. Миналото на човек, който ловува в саваните, избледня на назад във времето и се появиха новите проблеми:

Натрупване на население. През ранните дни на земеделските общества хората са живели доста близо един до различен, което е довело до разпространяването на заболявания като туберкулоза и проблеми с хигиената.

Еднообразна храна. Ранните фермери зависят от голям брой типове култури, което понижава тяхната приемливост към неуспех на реколтата и недохранване. Средният растеж на тези фермери е по-нисък от този на техните предшественици ловци, защото диетата е по-малко уравновесена.

Генетични промени и характерни болести. Появата на селското стопанство промени човешкия геном, с цел да усвоява по-добре растителните нишестета и млечните артикули, което ненадейно довело до нови типове болести.

Увеличаващ се обществен напън върху дамите. Възникването на селското стопанство е съпроводено освен с постоянно раждане, само че и с увеличение на физическия труд на дамите, което усилва общественото неравноправие сред половете;

Липса на свободно време. Ранните фермери в действителност са били по-заети от своите предшественици - ловците и събирачите даже са имали време за изкуство.

Много от отрицателните аспекти на земеделския метод на живот почнали да се трансформират едвам с настъпването на индустриалната гражданска война.

Времената преди Голямата земеделска гражданска война постоянно се романтизират като ера на естетика с природата, макар че даже тогава животът надалеч не е съвършен, погледнат от модерна позиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР