През целия си живот най-известният български феномен – петричката пророчица

...
През целия си живот най-известният български феномен – петричката пророчица
Коментари Харесай

Едноименната църква в Рупите уморила родния феномен

През целия си живот най-известният български феномен – петричката пророчица Ванга, уважава и се прекланя пред света Петка. Никога и на никое място Ванга не споделя ясно и изрично за какво скланя глава пред светицата настойничка на България. Само в обособени срещи и диалози се изпуска да повдигне леко завесата на това свое страхопочитание.

 

„ Аз имам три имена: Вангелия, Петка и Божа майка ”, споделя петричката пророчица. Но не добавя елементи към това изказване. Ванга обаче няколко пъти акцентира: „ Света Петка е жива. Жива е! Като пристигна при мен, виждам я слабичка, тъничка, увита в черно и босичка. Защо босичка? Защото би трябвало да страда на тая Земя ”. Пророчицата разказва по какъв начин й се присънила света Петка, която й споделила да построи черква в местността Рупите, тъй като на това място преди доста години също е имало храм.

 

„ Веднъж ми се присъни света Петка и ми сподели: „ Искам да дойдеш да живееш в Рупите ” и ми заръча: „ Построй тук същата черква като предходната и я наречи „ Света Петка ”, споделя Ванга. Според нейни откриватели тя е избрала света Петка за собствен настойник и поради това, че светицата е покровител на слепите и на хората, които имат проблеми с очите. Ванга ослепява на 12-годишна възраст. Сама разкрива по какъв начин години преди този момент й се явява ангел, който й предлага да избере сред ясновидството и зрението. Тя избира ясновидството и след няколко години ослепява при страшна буря.

 

Има непокътнато удостоверение на Станка Иванова от Стара Загора, която разказва визитата си при Ванга на Рупите през 1962 година Изведнъж се появява духът на света Петка. „ Гледам баба Ванга стои умерено. В същият миг се появи жена. Исках да приказвам, само че никой не даваше. Баба Ванга ми споделя, че е света Петка ”, споделя Станка Иванова. Според други пророчицата била признала, че духът на света Петка влиза от време на време в нея и пророкува посредством нея. Пред Жени Костадинова Ванга приказва за света Петка като нейна майка.

 

 

Известно е, че пророчицата посвещава последните дни на живота си на строителството на храм „ Света Петка ” в Рупите.

„ Тази църква е моят живот. Моят живот е доста печален и печален. Моят живот е доста тежък и мрачен. Тази църква ми е и дъщеря, и наследник, и спомен за моя живот. Сърцето ми плаче, като я виждам в този момент ”, споделя Ванга пред най-близките си.

 

Самата тя е изписана от Светлин Русев като икона в храма, което съгласно други български явления е провокирало гибелта на пророчицата. Обяснението е, че изографисването на живи хора ги обрича на гибел съгласно старите поверия. Всяка аналогия в иконите не е инцидентна, а е подаден код, посредством който следва да си отидат избрани персони. Това е един низък и замърсен обреден ритуал, посредством него приживе се погребват хора ”, споделя ясновидката Селена.

 

Храмът „ Света Петка " е осветлен на 14 октомври 1994 година от починалия към този момент Неврокопски митрополит Натанаил. Ванга умира 2 години по-късно – на 11 август 1996 година Предсмъртното й предпочитание е да я погребат в двора на къщата й в Рупите, само че хората към нея вземат решение гробът й да бъде в двора на църквата „ Света Петка ”.

Инфо: Уикенд

Тагове: Ванга Света Петка Църква Рупите пророчица светлин русев храм „ Св. Петка “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР