През целия месец септември на различни места в страната ще

...
През целия месец септември на различни места в страната ще
Коментари Харесай

Започнаха Европейски дни на наследството

През целия месец септември на разнообразни места в страната ще означаваме "Европейските дни на наследството ". България за следващ път се включва в този взаимен план на Съвета на Европа и Европейската комисия, като тази година той се организира под мотото: „ Наследство и образование”. В рамките на самодейността ще бъдат поддържа финансово над 300 събития, проведени от общините в цялата страна. Сред деянията са фестивали навън, празници на градовете, концерти, изложения, състезания, публични полемики, просветителни и интерактивни игри за деца. Редица музеи, галерии, културни и естествени обекти ще обезпечат безвъзмезден достъп за посетителите си в избрани дни от месец септември при съблюдаване на противоепидемиологичните ограничения.

Министерството на културата се явява народен координатор по провеждането на "Европейските дни на наследството ". На уеб страницата му е качен календарът с над 300-те събития. Сред тях има прояви като: "Пришълец от палеогена " - галерия на минерали в Регионалния исторически музей в Перник, за която обаче не е очакван вход свободен. По същия метод и бургаската галерия "За-РИБЯВАЩО. Най-красивите екзотични рибки на планетата ", няма да можете да видите гратис.

"Седмица на спорта " в община Кнежа, "Празник на реселешкия воден лук " в община Червен бряг, "Празник на чесъна " в община Търговище, "110 години проведено туристическо придвижване " в Белово са друга част екзотични прояви. Причината да обърнем внимание навръх тях, е не толкоз, че са екстравагантни по своя план, колкото че би трябвало да се финансират от други институции - като Министерство на туризма или Министерство на спорта, а не да попадат в "Европейските дни на наследството ". Но когато общините вземат решение кого от хората си да уредят, и в Министерството на културата мълчат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР