През този важен жизнен период, бременността, жената трябва да бъде

...
През този важен жизнен период, бременността, жената трябва да бъде
Коментари Харесай

Ягоди при бременност - полезни или вредни?

През този значим витален интервал, бременността, дамата би трябвало да бъде по-малко деликатна, да си почива повече, да се разхожда задоволително, да бъде щастлива и несъмнено, да се храни по-добре. Тази идея обаче се възприема от мнозина по разнообразни способи.

По време на бременността дамите постоянно желаят нещо особено. Някои желаят да ядат единствено кисело мляко, други имат предпочитание да ядат месо или шоколад, а трети имат просто непреодолимо предпочитание да хапват ягоди.

Относно ягодите – потребни или нездравословни са в действителност те за бременните? Мнозина настояват, че тези плодове несъмнено ще повлияят негативно на тялото - както на дамата, по този начин и на бебето. Други акцентират изгодите на този пресен пролетен плод за здравето, а точно в този интервал дамата се нуждае от свежи здравословни храни. Нека разгледаме къде е истината.

Въз основа на известните разбирания и вярвания, ягодите по време на бременност, в огромни количества, са нездравословни. Но това мнение в действителност се отнася за всички хора, без значение от положението на бременността или отсъствието ѝ. Това се дължи на обстоятелството, че ягодовия плод е алерген. Ето за какво, в случай че преядете, несъмнено можете да наблюдавате обрив по кожата.

В умерени количества ягодите в действителност са доста потребни. Защо?

Ягодите имат извънредно богат състав:

- Те са богати на огромно количество витамини, микро- и макроелементи и киселини;

- В тях участва аскорбинова киселина, тъй че не е належащо да купувате витамин от аптеката или да губите време в търсене на качествени портокали в разгара на пролетта, когато на всички места има ягоди. Витамин С защищава кръвоносните съдове, укрепва имунната система, работи като антиоксидант;

- Плодът съдържа както бета-каратин, по този начин и витамини А, Е. Те усъвършенстват зрението, контролират клетъчното делене;

- Витамините В1 и В2 усъвършенстват работата на сърдечно-съдовата система и укрепват нервните окончания;

- В допълнение към всичко, ягодите съдържат витамини В9, В12, РР, никотинова киселина, Н, В7, К - филохинон, флуор, мед и манган.

Тъй като ягодите могат изцяло да заместят цитрусовите плодове, което е извънредно значимо за бременната жена, те в действителност могат да се употребяват, само че не в огромни количества, както по принцип всички останали артикули. В последна сметка всичко може да аргументи алергии, изключително при бременност.

Техният богат с витамини състав оказва помощ за облекчение и попречване на доста болести и неприятни моменти при женското тяло. Ако не консумирате задоволително витамини и минерали по време на бременност, имунната система ще отслабне и тялото няма да може да създава антитела против патогенни микроорганизми. Плодовете на ягодата са и отличен антисептик. Те също по този начин възстановяват работата на стомаха и червата.

По време на бременност постоянно се появява отичане. Някои дами получават отичане незабавно, само че множеството през третия триместър. Ягодите подтикват бъбреците, заради което се изхвърля непотребната течност от тялото.

Ягодите са потребни и против хипертонията, която постоянно съпътства бременността. Микроелементите в плода понижават кръвното налягане, понижават и липидите, които са основателите на атеросклерозни плаки.

Друг проблем по време на бременност е анемията. Това положение съвсем постоянно се съчетава с метаболитни нарушавания. Ягодите ще оказват помощ също и за поправяне на тези проблеми.

Запекът, а по-късно и хемороидите, съпровождат бременните дами непрекъснато. Плодовете укрепват дебелите и тънките вътрешности, като по този метод защищават дамата от проблемите, свързани с тези болести,

Ползите от ягодите за сърдечно-съдовата система и фактът, че оказват помощ за подсилване на миокарда, са в положение да забавят ускорения пулс по време на бременност.

Веднага поражда въпросът: Защо не би трябвало да се ядат ягоди по време на бременност, изключително откакто съдържат толкоз потребни субстанции?

Каква щета могат да имат ягодите за бременната жена

 Ягоди при бременност - потребни или нездравословни?

Като се има поради витаминния състав и големия брой преимущества на този плод, би трябвало да се знае, че има и противопоказания за приложимост.

Така да вземем за пример, в случай че една жена в миналото е имала алергични обриви към храна преди бременността, тогава по време на бременност такава реакция може да се ускори. Ягодите могат да предизвикат освен червени петна по тялото, само че и да доведат до по-тъжни алергични последствия.

Ягодите са в положение да тонизират мускулната тъкан, увеличавайки хипертоничността на матката, което може да предизвика прибързано раждане или даже импровизиран аборт. Затова, изключително в първите месеци и при нараснал мускулен тонус е добре да се заобикалят.

Освен това оксаловата киселина, която се съдържа в ягодите, инхибира наличието на калций в организма, което е толкоз значимо по време на бременност.

Ягодовите семена имат негативен резултат върху лигавицата на стомаха. Не е целесъобразно да ядат ягоди за тези, които имат подозрение за стомашни или дуоденални проблеми. Киселините могат да влошат язвата и други стомашно-чревни болести. Това включва колики и гастрит.

Хипотониците също не би трябвало да ядат доста на ягоди.

Как бременните да ядат ягоди, за де не им навредят?

Ягодите в рационални количества могат да бъдат включени в диетата на бременна жена. Но би трябвало да се съблюдават някои правила:

- Ягодите не би трябвало да се ядат на гладно. Дори млечен шейк с 3-4 ягоди може да съсипе апетита ви и да раздразни червата. Първо, закусете с нещо, което не нервира стомаха и чак тогава можете да хапнете няколко ягоди.

- По време на бременност консумирайте плода по опция в прясно положение (особено в случай че е пролет или лято);

- През зимните дни можете да ядете конфитюри, компоти и сок от ягоди (домашно приготвени). Но не трябва да се увличате с тях;

- Добра междинна закуска е домашно кисело мляко, извара или заквасена сметана с ягоди. По този метод вие допълвате потребните свойства на ягодите с млечнокисели бактерии и натурален калций.

- Основното във всичко това е да не злоупотребявате, а да въведете ягодите в диетата си не повече от 2-3 пъти седмично на дребни порции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР