През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да

...
През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да
Коментари Харесай

Започва разделно събиране на боклука по плажовете

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете би трябвало да слагат началото на разделно събиране на отпадъците. Това съобщи във Варна министърът на околната среда Нено Димов.

Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той взе участие в среща с представители на бизнеса и сектора за подготовката на сезон 2018.

Екоминистърът посочи, че през актуалното лято разделното сметосъбиране ще бъде на непринуден принцип, само че през идната година ще стане наложително.

" Причината за използването на тази стъпка е огромното замърсяване от пластмасови отпадъци, които се разграждат доста мъчно ", изясни Димов.

По думите му единствено 20 на 100 от този вид боклуци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

" Водата по родното Черноморие към този момент е чиста ", добави министър Ангелкова. По думите й 13 плажа тази година са със Син байрак. Единствената проблематична линия остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро положение.

Ангелкова добави, че при започване на юни здравните инспекции още веднъж ще ревизират чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът сподели още, че през това лято ще се следи прецизно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат глобени.

Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите, допълниха министрите. Ангелкова посочи, че в законодателството има пропуски и не са планувани наказания за тези, които замърсяват или разрушават дюни.

Вицепремиерът Валери Симеонов уточни, че няма промени в закона и от 23 до 7 часа би трябвало да се пази тишина. Той добави, че не изключва опцията разногласията по тази тематика със заведенията в комплексите да продължат, само че условието за спазването на " тихите " часове остава.

" Контрол ще има и няма да се позволен нарушавания и привличане на клиенти за сметка на почиващите ", заключи Симеонов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР