През тази учебна година в Пловдив има 14 нови паралелки

...
През тази учебна година в Пловдив има 14 нови паралелки
Коментари Харесай

Дуалното обучение в Пловдив се разширява в нови училища

През тази образователна година в Пловдив има 14 нови паралелки за дуално образование, които са открити в осем учебни заведения и програмата последователно се уголемява. Вече и едно общообразователно учебно заведение се е включило към нея. " Нашите упования са всяка година да се усилва броят на образователните заведения с дуални паралелки, защото все още от 17 професионални гимназии единствено седем имат такива ", е споделил в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-кметът по " Образование, бизнес развиване и европейски политики " в Пловдив Стефан Стоянов. Днес той ще взе участие в полемиката " Български гласове за Европа: за по-силна стопанска система " в Пловдив.
Според заместник-кметът единствено когато фирмите от частния бранш работят в тясна връзка с професионалните гимназии ще имаме модерно професионално обучение. Ясно е, че няма страна в света, която да може да догонва технологиите, да оборудва всяка година с нови машини и техника училищата и да съумява да образова учителите. Именно дуалното образование осигурява това. А локалният бизнес поддържа учениците с наставнически стратегии и практики в производството, където те се срещат с новите технологии и практикуват " онлайн ".
През тази образователна година  дуалните паралелки в Града под тепетата са 14 с над 1000 възпитаници. Заедно с това има и повече от 50 компании, които през последните две години обезпечават стаж на децата, отбелязва заместник-кметът. Програмата се уголемява, така като  от ден на ден компании се включват в нея.
На този стадий в общината нямат противоположна информация какъв брой възпитаници към този момент работят по специалността си след довеждане докрай на учебно заведение. " Този развой може да се изследва след две години, когато повече възпитаници завършат, само че като цяло фирмите са удовлетворени ", разяснява заместник-кметът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР