През тази година износът на стоки от България се увеличава

...
През тази година износът на стоки от България се увеличава
Коментари Харесай

Бизнес пътуванията у нас вдигат българския износ

През тази година износът на артикули от България се усилва спрямо предходната година, въпреки и с не идентичен ритъм през миналите месеци. Това се следи при търговията с главните ни търговски сътрудници.

В тази връзка значимо е да се види каква е наклонността при визитите на чужденци в България със служебна цел. Проучване на в. „ БАНКЕРЪ “ демонстрира, че от 27 страни у нас са пристигнали затова по над 100 индивида.

Близостта със прилежащите балкански страни и утъпканите пътеки за бизнес с тях естествено ги прави групата страни с най-вече визити в България със служебна цел. Те са били общо 39 502 индивида или 51.49% от всички бизнес пътувания. Много са компаниите от тези страни, които имат построени предприятия у нас и влагат през годините. Еврочленството на България прави страната ни атрактивна за тези компании.

От южната ни съседка – Турция, у нас са пристигнали най-вече посетители – 20 480. Няма изненада в това, защото тя е най-големият ни търговски сътрудник отвън Европейския съюз. За деветте месеца на тази година сме изнесли артикули за 3.14 милиарда лв., а вносът е на стойност 4.09 милиарда лв..

От Румъния сме посрещнали 18 650 индивида със служебна цел. Тя е вторият по значителност търговски сътрудник на страната ни в Европейския съюз. Експортът ни е 4.30 милиарда лв., а импортът – за 3.47 милиарда лв..

От Сърбия у нас са пристигнали 6951 индивида, от Гърция сме посрещнали 6651 предприемачи, а от Република Северна Македония – 4770.

Германия е най-големият ни търговски сътрудник за деветте месеца. Фирмите ни са изнесли артикули за 6.82 милиарда лв. за тази страна. Вносът от най-голямата европейска стопанска система е в размер на 6.04 милиарда лв.. Това значи позитивно комерсиално салдо за България.

От Нидерландия, която е най-големият вложител у нас, сме посрещнали 541 индивида със служебна цел. Стокообменът ни също върви нагоре. Износът ни е за 1.11 милиарда лв., до момента в който вносът пораства до 1.97 милиарда лв..

 

Украйна

остава измежду страните с най-вече визити у нас със служебна цел. През септември 2938 индивида са пътували до България.  Този десант намира израз в растежа с 87.7% на износа ни. В същото време вносът е добавил 56.4% към своята свойност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР