През тази година икономиката на еврозоната е на път да

...
През тази година икономиката на еврозоната е на път да
Коментари Харесай

Есенна икономическа прогноза' 2017 на ЕК: Растежът продължава в променящ се политически контекст


През тази година стопанската система на еврозоната е на път да означи най-силния си напредък от десетилетие, като се чака действителният ритъм на повишаване на Брутният вътрешен продукт да бъде 2,2 %. Това е доста повече от плануваното напролет (1,7 %). Очаква се стопанската система на Европейски Съюз като цяло също да се показа по-добре от плануваното, като означи мощен напредък от 2,3 % през тази година (в съпоставяне с планувания напролет напредък от 1,9 %). Това демонстрира оповестената през днешния ден есенна прогноза Европейската комисия за упования стопански напредък в еврозоната и в целия Европейски Съюз.

" Като цяло стопанската система на Европейски Съюз реализира положителни резултати. Икономическият напредък и основаването на работни места са постоянни, вложенията нарастват, а дефицитът в държавния бранш и дългът последователно понижават. Има и признаци на обновяване на процеса на доближаване на действителните приходи. Въпреки това съществуват обилни разлики сред страните членки, като в някои от тях към момента се следи застоялост на трудовия пазар. Нашите политики изрично би трябвало да останат ориентирани към резистентен и приобщаващ напредък.Това значи: насочени към непоклатимост макроикономически политики и промени за повишение на продуктивността, дарба да се приспособяваме към измененията и да подсигуряваме, че изгодите от растежа се разпределят в задачите ни общества ", разяснява Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейска комисия, отговарящ за еврото и обществения разговор, а също по този начин и за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари.

" След траяло пет години умерено възобновяване растежът на европейската стопанска система се форсира. Добрите вести идват от разнообразни области — основаване на повече работни места, повишение на вложенията и подсилване на обществените финанси. Въпреки това остават провокации — високи нива на дълга и едва увеличение на заплатите. Необходими са решителни старания от страна на страните членки, с цел да се подсигурява, че този напредък ще се резервира, а плодовете от него ще бъдат разпределени заслужено. Освен това са нужни структурно доближаване и подсилване на еврозоната, с цел да стане тя по-устойчива на бъдещи шокове и да се трансформира в същински мотор на споделен разцвет. Идващите
седмици ще бъдат решаващи в това отношение. ", съобщи от своя страна Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане.

Растежът надвишава прогнозите, само че се чака известно закъснение

През тази година европейската стопанска система реализира доста по-добри от предстоящите резултати, подкрепена от устойчивото персонално ползване, по-силния напредък по света и намаляващата безработица. Инвестициите също нарастват на фона на удобните условия за финансиране и доста по-оптимистичните стопански настройки заради намаляването на несигурността.

Икономиките на всички страни членки бележат напредък, а на трудовите им пазари се следи усъвършенстване, само че темпото на повишаване на заплатите е постепенно, се отбелязва в документа.

Променящ се политически подтекст

Въпреки че цикличното възобновяване продължава към този момент 18 следващи тримесечия, то остава ненапълно, като да вземем за пример на трудовия пазар се следи застоялост, а повишаването на заплатите е извънредно постепенно. Поради това повишението на Брутният вътрешен продукт и инфлацията към момента зависят от политическата поддръжка. Европейската централна банка резервира доста гъвкавата си парична политика, до момента в който други централни банки по света стартират да покачват лихвените си нива.

Очаква се редица страни от еврозоната да ползват експанзионистични фискални политики през 2018 година, само че прогнозите са, че цялостната фискална позиция на еврозоната в общи линии ще остане неутрална.

Безработицата продължава да понижава, само че стагнацията се резервира

Създаването на работни места се резервира, като се чака изискванията на трудовия пазар да бъдат удобно повлияни от подтиквания от вътрешното търсене напредък, умереното повишаване на заплатите и структурните промени, прилагани в някои страни от Европейски Съюз. Очаква се през тази година междинното ниво на безработицата в еврозоната да бъде 9,1 % — найниското от 2009 година, като общият брой на заетите доближава рекордна стойност.

През идващите две години се чака безработицата да спадне още повече — до 8,5 % през 2018 година и до 7,9 % през 2019 година Прогнозите са, че безработицата в целия Европейски Съюз през тази година ще доближи 7,8 %, а през 2018 година и 2019 година ще се намали надлежно до 7,3 % и 7,0 %.

Очаква се темпото на основаване на работни места да се забави, защото резултатът на краткотрайните фискални тласъци в някои страни мина, а в други поражда дефицит на умения.

Очаква се умерена инфлация на фона на бавното повишаване на заплатите

Общата инфлация при потребителските цени се колебаеше през първите девет месеца на годината под въздействието на базовия резултат на силата. Същинската инфлация, която изключва цените на силата и непреработените храни, въпреки това, нараства, само че остава умерена, като отразява резултата от нескончаем интервал на ниска инфлация, едва повишаване на заплатите, както и запазваща се застоялост на трудовия пазар.

Като цяло се чака инфлацията в еврозоната през тази година да доближи 1,5 %, като прогнозите са, че през 2018 година ще спадне до 1,4 %, а през 2019 година ще се повиши до 1,6 %.

По-добрите циклични условия са от изгода за обществените финанси

Очаква се по-значително от плануваното напролет възстановяване на положението на обществените финанси в еврозоната, което значително се дължи на усилването на растежа. Очаква се номиналното салдо на държавния бранш да се усъвършенства в съвсем всички страни от Европейски Съюз.

При изискване, че политиката остане непроменена, се чака общото съответствие на недостига по консолидирания държавен бюджет към Брутният вътрешен продукт да спадне до 0,8 % през 2019 година (1,1 % през 2017 година и 0,9 % през 2018 г.), до момента в който съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт се чака да се намали до 85,2 % (89,3 % през 2017 година и 87,2 % през 2018 г.).

Рисковете значително са уравновесени

Рисковете икономическите процеси да се окажат по-благоприятни или по-неблагоприятни са уравновесени значително. Основните неподходящи фактори са външни — свързани с нараснало геополитическо напрежение (например на Корейския полуостров), възможни по-рестриктивни световни финансови условия (например заради засилено отбягване на риска), стопански промени в Китай или удължение на периода на протекционистични ограничения.

В Европейския съюз неподходящите фактори са свързани с изхода на договарянията за Брекзит, по-силно повишаване на еврото и по-високи лихвени нива в дълготраен проект. От друга страна, намаляващата неустановеност и повишението на доверието в Европа могат да доведат до по-силен от упования напредък. Същият резултат може да има и по-силен напредък в останалата част от света.

За Обединеното кралство се прави чисто техническо допускане за 2019 година

С оглед на настоящите договаряния по отношение на изискванията на овакантяване на Европейски Съюз от Обединеното кралство, прогнозите за 2019 година се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в комерсиалните връзки сред ЕС27
и Обединеното кралство ще се резервира. Това се прави единствено за задачите на прогнозирането и не оказва въздействие върху настоящите договаряния в границите на процеса по член 50., означават от Европейска комисия

Настоящата прогноза се основава на набор от механически догатки по отношение на обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, настоящи към 23 октомври 2017 година По отношение на всички други входящи данни, в това число догатки по отношение на държавните политики, в прогнозата е взета под внимание информацията, налична до 23 октомври 2017 година в това число. Ако политиките са оповестени по достоверен метод и са изложени в задоволително детайлности, в прогнозата се допуска, че в тях няма да има промени.

През 2018 година Европейската комисия ще премине към издание на две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна) всяка година, вместо да разгласява три подробни прогнози през зимата, пролетта и есента, както прави всяка година от 2012 година насам.

Междинните прогнози ще обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт и инфлацията за настоящата и идващите години за всички страни членки и еврозоната, както и агрегирани данни за Европейски Съюз. Връщането към предходния модел на прогнози привежда още веднъж графика на прогнозите на Комисията в сходство с графиците на други институции (например Европейската централна банка, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо съдействие и развитие).

Пълния документ: Есенна икономическа прогноза 2017 година
Тук можете да намерите и: Пролетна икономическа прогноза — 2017 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР