През тази година български предприятия могат да кандидатстват за 1,2

...
През тази година български предприятия могат да кандидатстват за 1,2
Коментари Харесай

Български предприятия могат да кандидатстват за 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за отбрана

През тази година български предприятия могат да аплайват за 1,2 милиарда евро от Европейския фонд за защита.

Това стана ясно по време на осведомително събитие, отдадено на Фонда, което беше намерено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. От тези средства 72 млн. евро са предопределени за планове на дребни и междинни предприятия, а други 41 млн. евро ще финансират разработки за „ революционни технологии “.

„ За интервал от четири години български компании, в консорциуми с непознати сътрудници, са спечелили 11 плана за артикули и технологии в областта на защитата на стойност близо 130 млн. лв. “, уточни министър Никола Стоянов.

Той добави, че по брой организации, които получават финансиране от Фонда, страната ни се подрежда на 14 място от общо 26 страни.

„ Това е явен знак, че нашите компании и научно-изследователски организации са новаторски, високотехнологични и конкурентни на европейско равнище, и би трябвало в оптималната степен да се възползват от опциите, които дават европейските стратегии и начинания “, разяснява още икономическият министър.

По думите му на равнище Европейски съюз има редица принадлежности, ориентирани към създаване на по-конкурентоспособна отбранителна индустрия и по-отворен европейски пазар.

„ Намираме се в исторически миг за нашата отбранителна промишленост. Имаме всички предпоставки и благоприятни условия да създадем по този начин нужния преход за произвеждане на повече артикули по НАТО-стандарт и за софтуерно обновяване в този бранш, само че е нужна по-голяма интензивност от страна на фирмите и научните институти “, акцентира министър Стоянов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР