През спортната си кариера, всеки професионален атлет е принуден в

...
През спортната си кариера, всеки професионален атлет е принуден в
Коментари Харесай

Ули Вегнер създава шест шампиона, но нито един не е в тежка категория

През спортната си кариера, всеки професионален спортист е заставен в един миг да смени своя треньор. Забелязахме, че това се случи при Тайсън Фюри – на 31-годишна възраст към този момент е сменил четирима треньори: Питър Фюри, Хюи Фюри, Бен Дейвисън и сега е с Шугърхил Стюърд. Владимир Кличко сменя Фриц Сдунек с легендата Емануил Стюард, с който се изковава ерата на двамата братя.

В историята на Кубрат Пулев можем да видим, че всичко стартира от бащата – Венко Пулев, минава през Ото Рамин и към сегашния миг треньор е Уле Вегнер. 5-те години с този треньор обаче трябваше да предложат доста повече от  първа позиция за шампионска борба. След като станахме очевидци на спорно показване, дано обърнем внимание на Ули Вегнер като треньор и за какво тъкмо той се счита за съвършеното немско великолепие.

 gettyimages-1037716204-594x594

78-годишният поляк има впечатляваща история и може да се похвали с резултати в спорта, само че като че ли магията и познанията не бяха задоволителни в този спорт или просто самият Ули към този момент не може да откри вярната рецепта за победа. Нека не забравяме, че боксът е извънредно динамичен спорт, само че обстоятелствата не могат да се изкривяват в този миг. Ули се счита за един от най-успешните немски треньори и през кариерата си основава 6 международни първенеца.

За интервала като треньор, Ули излиза на кръга към 103 пъти и в 89 от случаите си потегля с шампионския пояс, подложен през кръста на неговия състезател. Освен това е съумял да изведе и две дами до финалите. Една от сериозните гордости е първенецът в междинна категория – Свен Отке, който сполучливо съумява да отбрани своята купа допълнително от 20 пъти. Артур Ейбрахам държи купите на IBF в междинна категория от 2005 до 2009 и печели още два пъти купата на WBO през 2012 и 2016 година

Сред други забавни имена можем да видим наличието на Марко Хук, който държи пояса от в категория до 90 кг за интервал от 6 години, което го слага измежду най-дълго властващите царе в тази дивизия, а по пътя с изключение на пояса на WBO, прибавя и пояса на IBO в същата дивизия. До тук можем да създадем заключението, че Ули познава този спорт и в по-атрактивният си интервал е съумял да трансформира своите играчи в първенци.

Джак Кулкай също може да се похвали с отличие, а към него прибавяме и Йоан Пабло Ернандес. Една забавна детайлност, която виждаме при първенците на Ули е, че няма нито един, който да се състезава в тежката категория. Някои от най-известните първенци остават в категория до 90 кг, което подвига въпроса по отношение на познанията в тежката категория. Разбира се, боксът е спорт, в който мнозина не биха забелязали нищо друго, нужна е скорост, умеене и техника, както и здрава мисъл, когато пристигна време за представянето на кръга, само че тогава какво се обърква с сегашния спортист?

 gettyimages-88720266-594x594

Ули прекарва доста от времето си в аматьорския лагер на Германия и дълго време избира да създава медалисти за аматьорските надпревари. Единствената причина да стартира професионална кариера като треньор е точно заплащането. И по този начин през 1995 година получава предложение за работа при промоутъра Клаус-Петер Кол.

Ули отхвърля да се включи незабавно, задължението му към дилетантите от 1996 година в Олимпийските игри ще се счита за изменничество, в случай че вероятно реши да ги пропусне и тъкмо по таи причина се чака една година. В Атланта съумява да завоюва сребърен орден с Октай Уркал и бронзов с Томас Улрих.

В интервала, когато приготвя своите боксьори за олимпиадата, Ули живее само на заплатата на жена си, не знае какво ще прави и по какъв начин ще се изхранва, до момента в който не получава предлагането за професионания бокс. Всичко останало е история и мнозина запомнят треньора като един от най-страстните хора, които може да имаш на кръга. 16 пъти е номиниран за треньор на годината. Опитът е детайл, който не може да бъде закупен.

 gettyimages-176973275-594x594

Така един ден на вратата на треньора ще почука Артър Ейбрахам, който няма никакви пари в джоба си, както и никакъв опит в бокса. Бъдещият първенец даже не е влизал в зала, само че внезапно решил, че желае да се състезава. Съпругата на Ули ще купи неговите първи обувки за кръга. Неговият именит миг ще е през 2006 година със счупването на челюстта. Ейбрахам получава тежки удари в мач за отбрана на купата си. В 4-я рунд получава доста нечовечен удар, а по-късно и в 12-я е на косъм да бъде повален, само че най-после съдийското решение го вади от неприятностите.

Ули танцува на кръга от наслада, а докторът споделя, че няма контузии, които могат да застрашат живота му. След като приказката продължава по този начин, въпросът е: къде се обърква всичко? Работата с експертите има своите плюсове и минуси и на финала Вилхелм Зауерланд декларира, че няма да спонсорира залата на Ули. 23 години от историята на немския бокс завършват тъкмо по този начин. Що се отнася до проблемите в бокса, Вегнер счита, че всичко стартира със свободния пазар на треньори през последните години. В Източна Германия традицията е унищожена и треньори идват от Ирландия и Англия, с цел да извърнат в ядрото цялата боксова федерация.

Традициите не са това, което в миналото са били и по-всичко проличава, че е време за продължаването напред. Когато Вилхелм завършва връзки с Улрих, както и с Пулев, двамата би трябвало да намерят различен вид за продължението напред. Ули продължава да твърди, че най-голямата неточност на един боксьор е да се оплаче от своя треньор и той бързо да бъде сменен. Що се отнася до родният боксьор, последното мнение на немския треньор насочва вниманието точно в тази посока.

Причината за толкоз време в никакъв случай да не е бил поставян в предните карти, както и да не е съумял да получи повече шансове за трофеи – Вилхелм Зауерленд. Според немския треньор, Кубрат е попаднал на неверното място в неверното време, когато по-голям остава рейтинга, в сравнение с боксьорите и опциите им.

 gettyimages-52852342-594x594

Немският треньор имаше опция да успее да добави още един първенец, освен това първият в тежка категория с щастливото число седем, само че явно това няма да се случи тази година. Спортното великолепие претърпява интервенция и за повторно би трябвало да влезе в болничното заведение, пропускайки опцията да бъде покрай кръга и да дава верните препоръки. Какво следва, следва да разберем. Дали е време за нов треньор, дали е време за нов жанр, дали въобще има време към този момент за промени или приказката ще завърши, следва да разберем в идващите години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР