През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната

...
През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната
Коментари Харесай

Бури, градушки и наводнения връхлитат страната през следващите часове

През идващото денонощие под въздействие на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се сътвори валежна конюнктура. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични стихии, обилни превалявания и местни градушки.

Заради метеорологичната прогноза вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов подреди основаване на организация. Той издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, смяна в графика на язовири и информиране на всички способени органи.

Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и Централния Предбалкан, където сумарните количества на преваляванията ще доближат до 50-60 mm, а тук-там в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - до 80-100 mm. В Смолянска област е разгласен и червен код поради предстоящи наводнения.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат сред 15-25 mm. Оранжев код пък е разгласен за 14 области за гръмотевични стихии и порои. Жълт код за пет области. Най-слаби ще са преваляванията тук-там в североизточните региони и по Черноморието до 10 mm.

Ще духа до сдържан вятър от източната четвърт. В по-голямата част от страната преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 20° и 25°, в София към 19°, по Черноморието 21-22 градуса, в северните региони 22-24, в Южна България – 22-23 градуса. В събота пороите не престават, температурите ще са сред 21 и 23 градуса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР