През следващия програмен период ще подходим така, че да се

...
През следващия програмен период ще подходим така, че да се
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: В рамките на Стратегическия план ще има гарантирано финансиране за всички общини

През идващия програмен интервал ще подходим по този начин, че да се подсигуряват бюджети за всички общини, които могат да аплайват за финансиране по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони. Ще бъдат основани недсикриминативни критерии, които да дават отговор на потребностите на всяка от тях и по този метод целим да се избегне конкуренцията. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на районна среща на кметовете и ръководителите на общински препоръки от Северозападен регион за обмисляне. Събитието се провежда от Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). „ В Стратегическия проект има намеса, ориентирана към планове, които общините могат да извършват. Бюджетът, очакван за тази мярка е малко над 500 млн. евро, т.е. близо милиард лв. за програмен интервал 2023-2027 година ", изясни заместник-министърът.

Георги Събев напомни, че сега тече банкет по подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура ", който е продължен до 23 декември. Той изрази убеденост, че могат да бъдат готови качествени планове, които ще са потребни за жителите на общините. „ Вярвам, че с нарастването на бюджета до малко над 150 млн. лв., ще се подкрепи развиването на районите. До сегашния миг са подадени 1 457 планови оферти, от които за 642 има подписани контракти за финансиране на обща стойност близо милиард лв. или 535 млн. евро ", сподели още той.

По отношение на метода „ Водено от общностите локално развиване " (ВОМР), заместник-министър Събев увери, че все още няма залежали планове по над 2000 процедури, инициирани от Местните инициативни групи. „ В идващия програмен интервал България ще задели 8% от финансовия запас в Стратегическия проект за използване на метода ЛИДЕР или 282 млн. евро. Това е финансиране, което идва от Европейския фонд за развиване на селските региони (ЕФРСР), национално съфинансиране, като и другите оперативни стратегии вземат участие с бюджети от 2% за използването на този метод ", осведоми Събев.

Заместник-министърът уточни, че първата процедура за инспекция на административното сходство по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни действия " е завършила и съвсем всички подадени 110 планови оферти минават сполучливо идната стъпка. „ Посланието, което желая да насочва, е, че подготвителните действия вървят. Надяваме се скоро по-късно да може да стартира работа и по правене на съответните тактики ", сподели още той.

Георги Събев означи, че се чака удвояване на териториалното покритие на общините, които ползват метода ЛИДЕР.

Заместник-министърът заключи, че НСОРБ е значим сътрудник за използването както на европейски, по този начин и на национални политики, а общините могат да бъдат основен сътрудник за използване и рационализиране на националното законодателство.

По време на срещата Георги Събев акцентира, че общините имат значима роля за използването и на други политики. „ Министерството на земеделието завърши работата по рамкова стратегия за локални и районни обичайни артикули. Идеята е да се употребява капацитетът им и по този метод да се ускори районната еднаквост на общините ", изясни той. По думите му има все по-голямо търсене на неповторими локални артикули.

Според него общините и НСОРБ могат да допринесат с противоположна връзка в две посоки, по които министерството работи. Това са продължение на организирането на фермерски пазари и основаването на правила за произвеждане на дребни количества домашна храна, която може да се предлага на свободния пазар. „ Важно е да има единни правила и метод, тъй че локалните производители да имат достъп до районния пазар. Това е в безспорен синхрон с европейската политика. Една от задачите на тактиката „ От фермата до трапезата " е понижаване на медиаторите сред производителите и крайните консуматори ", акцентира Събев.

Заместник-министърът посочи, че се работи по нормативни текстове за фермерските пазари и за дребните количества домашна храна, която може да се предлага на краен консуматор. И означи, че предложенията са от неправителствения бранш. „ Това са стратегии, които са ориентирани към основаване на политики и единни механизми, по които да се оказва помощ на производителите. Вярваме, че могат да се вършат политики даже там, където няма финансиране. Идеята е да съвместим административния потенциал с ползите и потребностите на локалните производители, тъй че те да имат идентични благоприятни условия за директна реализация на продукцията си ", добави Георги Събев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР