През следващите години и десетилетия в България ще има недостиг

...
През следващите години и десетилетия в България ще има недостиг
Коментари Харесай

Вълчев: През следващите години у нас ще има недостиг на всички видове специалисти

През идващите години и десетилетия в България ще има дефицит на всички типове експерти, във всички сфери и системи.
" Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едвам 2/3 от тези, които ще излизат от него, т.е. ще навлизат в пенсионна възраст. Проблемът е не къде има дефицит и остатък на експерти и в кои посоки, а къде ще бъде по-малък този дефицит ". Това разгласи пред публицисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Той изясни, че това, което се прави сега в системата на висшето обучение е да се преструктурира приема.
Единствените професионални посоки, в които няма дефицит са тези от обществените науки, правните и стопанските науки , където продължава политиката за понижение на приема. Във всички други посоки има дефицит на експерти. Oсобено осезаема е неналичието на фрагменти с професионално техническо обучение.
" Само с цел да се поддържа Тракия – икономическа зона са нужни 3000 души за застраховане на работните места, настрана да се развива. Позициите, които изискват професионално техническо обучение са тези, които са с най-голям растеж на приходите. В момента, в доста предприятия тези позиции са с по-високи хонорари в сравнение с позиции, изискващи висше обучение. Ние би трябвало да обвържем пазара на труда с пазара на обучение. Това са са обособени пазара, със своя лична логичност. Инструментите, с които ние разполагаме са приема, преструктурирането, определянето на специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда – това са специалности, в които хората, които ще се пенсионират в идващите 5 години са два пъти повече от тези, които сега се образоват. В сряда на министерски съвет за тези специалности в професионалните гимназии ще гласуваме спомагателни стипендии, както и за предпазените специалности. Отделно предоставяме спомагателни средства на учебните заведения, които обучат в тези специалности в системата на професионалното обучение ", уточни министърът на образованието.
По отношение на филантропичните профили , Вълчев уточни, че те са извънредно значими за близкото бъдеще, когато огромна част от специалностите ще бъдат сменени от машини и роботи. " Тогава главният капитал на индивида ще бъдат творчеството, въображението, опцията да свързва познания. В най-малка степен ще бъдат наранени тези специалности, които ще бъдат свързани с схващане,с грижата на индивида. Всичко това значи, че филантропичния профил ни е нужен ", сподели той.
По думите на Вълчев, в системата на висшето обучение има дефицит на студенти в няколко професионални посоки . " Не е огромен броят студентите в професионалните посоки философия, история, вяра, теология. Броят на студентите е незабележим. Това значи, че дребна част от тези, които приключват филантропични профили, по-късно се осъществят в филантропични и професионални посоки в системата на висшето обучение. Ние приоритизираме профилите и специалностите, свързани с техниката, математиката и естествените науки, тъй като имаме обезпокоителен и трагичен предстоящ дефицит на студенти и експерти в секторите, които изискват експерти с инженери специалности. Този дефицит ще се задълбочава през идващите десетилетия. Същото може да се каже за педагогическите и природо-математическите науки. Днес имаме най-голяма компликация да подтикваме ползите на децата в региона на математиката, естествените науки и техниката. Това се опитваме да създадем с действия по ползи, с преструктурирането на приема, без това да е за сметка на филантропичния профил ", сподели министърът на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР