През септември се прибира реколтата от голям брой зеленчуци, част

...
През септември се прибира реколтата от голям брой зеленчуци, част
Коментари Харесай

Прищипвайте върховете на късните домати

През септември се прибира реколтата от огромен брой зеленчуци, част от които се употребяват за подготвяне на зимнина. При беритбата на домати, пипер, патладжан, краставици - паралелно с доброкачествените плодове би трябвало да се откъсват и развалените от заболявания. Ако се оставят на корен, те пречат на наедряването на към момента неузрелите плодове. Поливките след беритбата се отразяват удобно върху наедряването на останалите.

При беритбата на зеленчуците се съобразявайте с прогнозите за времето. Вземайте постоянно под внимание развиването на метеорологичните процеси, с цел да не се допусне похабяване на продукция. При заплаха от слани, каквато не е изключена в края на месеца в някои по-високи региони, паралелно с узрелите домати се прибират и зелените. Много от тях ще узреят при подобаващи условия на предпазване, а други пък ще послужат за подготвяне на туршии.

На късните домати още в първите дни на месеца би трябвало да бъдат отстранени посредством прищипване върховете, без значение какъв брой съцветия са образували. Това ще форсира наедряването и узряването на към този момент формирали се плодове.

Нуждата от поливане на праза към този момент не е по този начин огромна, само че към момента не е отпаднала. От вода се нуждаят зелето и карфиолът. Полива се един път в седмицата, в случай че огромна суша не постанова съкращаване на междуполивния интервал или значителни превалявания не анулират някоя от тях.

За сеитбата на спанака има удобни условия още при започване на месеца. Поетапната сеитба през десетина дни доникъде на идващия месец обезпечава и поетапно прибиране. Късните посеви се оставят да презимуват за приемане на ранна пролетна продукция.

През втората половина на септември настава времето за сеитба на разсада за предзимно засаждане на марулите. Разсадът се отглежда на открита леха, а грижите са основно в поливане и плевене.

Краят на месеца е подобаващото време за сеитба на репички. Само при високи температури, напомнящи летните, сеитбата може да се отсрочи до настъпването на захлаждане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР