През септември 2023 г. в рамките само на няколко дни

...
През септември 2023 г. в рамките само на няколко дни
Коментари Харесай

Китай: Новата нормалност

През септември 2023 година в рамките единствено на няколко дни в Китай потегли мълва, че двама предприемачи, работещи за световни компании, са получили възбрана да изоставен страната. Единият от тях, който управлява китайското капиталово поделение за капиталово банкиране на японската банка Nomura, наподобява, е станал обект на следствие за корупция. Той е получил " възбрана за овакантяване ", което значи, че може да пътува вътре в страната, само че не и зад граница. Няколко дни по-късно стана ясно, че върховен управител на компанията за дю дилиджънс Kroll е получил сходна рестрикция. Според Wall Street Journal той е блокиран в Китай от юли.

Почти година след повторното отваряне на Китай след три години изолираност по време на пандемията задграничните мениджъри към момента се пробват да открият каква е " новата нормалност " за правене на бизнес. Икономическият напредък понижа, правейки пазара по-малко прелъстителен за световните ритейлъри. Идеологическата поддръжка на президента Си Цзинпин за Русия във войната й против Украйна плаши вложителите. Сега мениджърите на капиталови фондове изискват по-висока възвръщаемост, с цел да оправдаят нараствания геополитически риск. Мнозина просто не печелят задоволително и насочват капитала другаде.

Висшите мениджъри, които за първи път от три години пътуват до Китай, няма по какъв начин да не си помислят, че нещата са се трансформирали към по-лошо. Водещите градове като Пекин и Шанхай се усещат очевидно по-малко интернационални, в сравнение с преди пандемията.

Годините на пандемията бяха интервал на " взиране в себе си " за политическите водачи на Китай. Те станаха доста по-параноични във връзка с Съединени американски щати и други задгранични противници. Това ги накара да приоритизират сигурността пред икономическия напредък и даде подтик за въвеждането на нови закони и разпореждания, които вършат бизнеса в страната доста по-труден за задграничните компании.
Реклама
Например от новото законодателство по повод данните не излиза наяве каква информация е безвредно да се изпраща от клон в Китай до получатели зад граница. Поредица обиски в задгранични дю дилиджънс компании повдигнаха въпроса дали такива компании към този момент могат да правят естествени инспекции на китайски компании и мениджъри. Достъпът до публични източници на информация също беше стеснен. Сериозен удар по имиджа на Китай като световна бизнес дестинация беше заявката на интернационалната правна адвокатска фирма Dentons, направено през август, че ще се откаже от партньорството си с локална китайска юридическа компания. Вътрешни източници настояват, че регулацията в областта на данните и страховете от случайни арести са изиграли роля това да се случи.

Правителството е добре осведомено с недоволствата измежду задграничните компании. Бизнес настроените технократи като новия министър председател на Китай Ли Цян се пробват да облекчат мъчителния резултат. През септември централната власт разгласи, че най-малко към този момент ще смекчи някои правила за трансфер на данни. Тя също по този начин отсрочи строгите правила за данъчно облагане на чужденци с още няколко години.

През 2024 година мултинационалните компании се надяват Пекин да направи още някои отстъпки в интерес на бизнеса. Но те също по този начин не би трябвало да се изненадват, в случай че още мениджъри получат забрани за овакантяване. Годините на коронавирус в Китай трансформираха метода, по който неговите управници гледат на външния свят. Те се вълнуват по-малко от това по какъв начин чужденците ги възприемат и не е изключително евентуално да се откажат от фокусирането си върху сигурността за сметка на икономическия напредък. " Новата нормалност ", наподобява, е тук, с цел да остане.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР