През септември 2022-а в годишната си реч за състоянието на

...
През септември 2022-а в годишната си реч за състоянието на
Коментари Харесай

Новата европейска банка за водород обяви първи търг за ценова помощ при производството

През септември 2022-а в годишната си тирада за положението на Съюза, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи основаването на " Европейска атомна банка ". Но не даде повече детайлности за метода, по който ще действа тя и съответните й цели. Което сътвори усещането за следващата административна стъпка на Брюксел.

Допълнителни елементи за банката, нейните задания и конструкция бяха изложени в известие до медиите през март 2023 година, едвам предходната седмица обче Комисията разгласява първия действителен търг на Европейската атомна банка. Той има за цел да притегли частни вложения в Европейски Съюз и в трети страни за обезпечаване на доставки на водород от възобновими източници към потребителите. ( Повече за стотиците милиарди, които ще бъдат ориентирани към производството на зелен водород може да прочетете )

Понеже зеленият водород (произведен посредством електролиза с сила от ВЕИ) към момента е стопански недоходоносен, производителите имат потребност от финансова инжекция, с която да подтикват продукцията в началния стадий. Според Европейска комисия " би трябвало да се отстрани разликата сред индустриалната цена и цената, която потребителите сега са подготвени да платят на пазар, където невъзобновяемите произвеждане на водород е към момента по-евтино ".

Инициативата може да бъде обвързвана с проекта на Европейски Съюз RePower, съгласно който би трябвало да се създават 10 млн. тона водород до 2030 година Това е еднакво на 330 тераватчаса (твТч) или съпоставено по различен метод 10 млн. тона полутечен природен газ са равни на 150 твТч.
Реклама Какво съставлява новата Европейска банка за водород?
Първоначално банката ще поддържа закупуването на водород посредством инвестиция от общо 3 милиарда евро, предоставени от Фонда за нововъведения на Европейски Съюз. Тъй като съществуващите разлики в разноските сред водород от ВЕИ и неговия аналог, основан на изкопаеми горива, попречват основаването на пазар на течен зелен водород, Европейската банка за водород ще покрие и понижи първичния дефицит на финансиране.

Ето за какво Комисията откри метод с два стълба с обособени механизми за финансиране, с цел да регистрира условията за планиране на схемите за подкрепяне, стимулиращи вътрешното произвеждане на водород в Европейски Съюз, и тези, стимулиращи вноса на водород.

Чрез даването на повече финансиране на зараждащия се пазар, Банката има за цел да понижи риска на вложенията от политическа и пазарна неустановеност, да притегли вложенията на частния бранш посредством увеличение на доверието на вложителите и да усъвършенства откриването на цените посредством основаване на конкуренция за финансиране.
Първият търг на Европейската атомна банка
Идеята е да се обезпечат 800 милиона евро от европейски фондове, с цел да се подкрепи промишлеността и в това време да се подтикват частните вложения. Очаква се зеленият водород да играе основна роля в декарбонизирането на Европейски Съюз, тъй че да може да реализира задачите си за понижаване на излъчванията до 2050 година Плановете общо взето са да се построи мрежа за водород, която да прилича газопреносната.
Реклама
Офертите би трябвало да се основават на препоръчана ценова награда (premium price) за кг създаден зелен водород, като таванът е 4.5 евро на кг. Офертите ще бъдат класирани от най-ниската към най-високата цена на офертата и ще бъдат субсидирани в този ред.

определените планове ще получат дотацията в допълнение към пазарните доходи, които генерират от продажбите на водород, за най-много от 10 години. След като плановете обезпечат своите съглашения за дотация, те би трябвало да стартират да създават възобновим водород в границите на пет години.
Панацея ли е водородът и има ли място и за България?
През 2022 година водородът съставлява по-малко от 2% от потреблението на сила в блока и се употребява най-вече за произвеждане на химически артикули, като пластмаси и торове. Планът на Европейски Съюз е да създава 10 милиона тона и да внася още 10 милиона до 2030 година

Между другото, Германия изиска от Обединеното кралство да обмисли построяването на 400-километров водопровод за водород под Северно море и се приготвя подводен водопровод за транспорт на зелен водород сред Испания и Франция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР