През септември 2015 г. по време на Срещата на върха

...
През септември 2015 г. по време на Срещата на върха
Коментари Харесай

Нова стратегия: Достъпно жилище за всеки българин

През септември 2015 година по време на Срещата на върха по стабилно развиване в Ню Йорк Организацията на обединените народи (ООН) одобри нова стратегия за развиване, наречена „ Да преобразим света: Дневен ред 2030 за стабилно развиване ”. В документа бяха дефинирани 17 световни цели за развиване и в частност 11-ата: Устойчиви градове и общности.

Първата от поставените 10 съответни задания към нея е: „ До 2030 година да се обезпечи достъп на всички до съответни, безвредни и налични жилища и базови услуги и да се обновят гетата и бедните квартали “.

„ България като страна по тези интернационалните съглашения е поела задължения за реализиране на поставените цели, само че все още степента на осъществяването им е незадоволителна. Общините от своя страна нямат жилищен фонд и финансови запаси, с които да обезпечат различно настаняване на нуждаещите се. Обособилите се небогати квартали постоянно са неурегулирани и без нужната инфраструктура. За решаването на тези проблеми е належащо приемането на дълготрайна и прагматична национална жилищна политика, подкрепена с целево финансиране. Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е в развой на създаване и разискване на нова Национална жилищна тактика (НЖС), която би следвало да покаже политическата воля за обезпечаване на правото на достъп до жилище и възобновяване на бедните квартали “. Около тези заключения се сплотиха участниците в Третия народен жилищен конгрес, проведен от „ Хабитат България “. Той се осъществя в границите на план Build Solid Ground, който се извършва по стратегия Development education and awareness raising (DEAR) на Европейската комисия.

Целта на новата жилищна тактика е възстановяване на механизмите за по-ефективно ръководство на етажната благосъстоятелност и основаване на тласъци за възстановяване на енергийната успеваемост в жилищните здания у нас. Другата задача на създаването е обезпечаване на условия за финансово налични жилища и подкрепяне на уязвимите лица. В тактиката се оферират и ограничения за налични жилища за млади фамилии и висококвалифицирани фрагменти, тъй че да се раздвижи подвижността на трудовия пазар. Ще се набележат и ограничения за поддръжка на общините за възобновяване на обществените жилища посредством обществено частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на обществения фонд или основаване на нов, тъй като наличният не е задоволителен. Едно от решенията е в създаване на ограничения за основаване на нов обществен жилищен фонд, който да спомогне за справяне с демографската рецесия и бедността по райони.

В Пловдив незаетите жилища са 26%​

В България има сериозен остатък на жилища - това се споделя в отчета на Световната банка, квалифициран за Министерство на регионалното развитие. Той трябваше да послужи за правене на новата жилищна тактика на страната.

В Пловдив незаетите жилища са 26%. Високи остават равнищата на свободните жилища и в други огромни градове, като в София необитавани са 24% от жилищата, в София-област - 48%, а във Варненска област - 30%. Парадоксът е, че данните от отчета излизат на фона на растящите цени на парцелите у нас. Според националната статистика взривът в строителството в Пловдив продължава - за първото тримесечие на 2019 година в Пловдив са издадени позволения за градежа на 220 здания с 1389 жилища в тях, сочат данните на Национален статистически институт. Това прави нови 174 777 кв. метра разгъната застроена повърхност под тепетата.

Цифрите

Сградите в България са с ниска енергийна успеваемост и топлинен комфорт - това са част от изводите в Националната жилищна тактика. Това от своя страна основава нездравословни условия на обитаване. Поради което е належащо всеобщо възобновяване на съществуващия жилищен фонд и повишение на неговата приложимост, както и обезпечаване на обществени домове за уязвимите групи посредством ново строителство или посредством адаптиране на съществуващите обекти.

Средностатистическата удовлетвореност в България е 550 жилища/1000 индивида. Отчетени са още влошена досегаемост до дом и неразвита жилищно-финансова система, осигуряваща благоприятни условия за придобиване на подобен - на притежатели или наематели (особено за младите фамилии и хората с ниски доходи). Данните сочат още, че съществуващият фонд е неприятно поддържан, което поражда опасности от градивни проблеми.

Още по тематиката - по-късно в Marica.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР