През седмицатаВ седмицата на местните избори новините от енергийния сектор

...
През седмицатаВ седмицата на местните избори новините от енергийния сектор
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: 500 млн. лв капитал инжектира държавата в новия блок в АЕЦ Козлодуй; Интервю с Асен Василев за таксата на руския газ

През седмицата
В седмицата на локалните избори новините от енергийния бранш взеха връх над чисто политическите.

Затяга се обръчът към финансовия министър Асен Василев и признатото от Народното събрание по негово предложение решение за таксата от 20 лева на мвТч на преноса на съветски газ през страната. Темата визира доста по ред ползи и несъмнено ветото на президента Румен Радев, както и настроенията в другите партии са показателни за въздействието на съветския енергиен интерес в страната.

дава отговор за какво е въведена таксата и какво (не) цели тя. Той също по този начин обръща внимание на тавана при цените на тока, над който да влиза скица за обезщетения на бизнеса, както и други тематики като оптималния застрахователен приход и еврозоната.

На същия полюс наподобява обстановката и с рафинерията на " Лукойл " в Бургас, за която съществено се спекулира, че ще бъде продадена, откакто й се търси интензивно покупател. е значим въпрос не просто за рафинерията, а за цялостната българска политика във връзка с съветския нефт и цените на горивата в страната.
Реклама Какво се случи
Цели единадесет години след основаването на сдружението " АЕЦ Козлодуй - нови мощности " към този момент е съвсем ясно, че в нуклеарната централа ще стартира построяването на нов блок, който по проект би трябвало да проработи през 2033 година, а по-реалистично - през 2036 година Държавата взе решение да обезпечи в сдружението, като самото държавно присъединяване във финансирането на плана надали ще надвиши 15%.

На съвсем всички е ясно, че в България държавните газови сдружения (оператор и доставчик) преобладават газовия пазар и бранш като цяло. Концентрацията разрешава на политиците по-голямо въздействие и е комфортен инструмент. В същото време обаче България за държавен газов монопол ориентирана към БЕХ, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " от Европейска комисия след тъжба на " Овергаз ".
Ако сте пропуснали:
Американският енергиен колос Chevron разгласи, че е постигнал единодушие за пазаруването на един от локалните си съперници - Hess. Цената на договорката възлиза на 53 милиарда $, като тя ще бъде платена в акции. Сделката се случва напълно малко след друго огромно придобиване от страна на различен от петролните колоси - Exxon. не просто ще промени пазарната обстановка, само че ще има дълготрайно отражение на добива на нефт.

Как ценообразуването на въглеродните излъчвания завладява света - прочетете разбора на The Economist.
Реклама И още:
Гърция е добър образец за вложения и държавна политика във връзка с декарбонизацията. Агис Дигкас, енергиен специалист и изпълнителен вицепрезидент на гръцкия оператор на възобновими енергийни източници DAPEEP сред България и Гърция от енергийна позиция, Гърция и природния газ, въглищната сила, 20-те лв. такса на съветския газ и политическите измерения на зеления преход.

Без мрежа няма енергетика. Но мрежата би трябвало да се трансформира, до момента в който енергетиката в България наподобява застояла. Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, съветник по енергийни планове в EMEA и началник на планове във въглищни централи., по какъв начин се е трансформирало търсенето и производството поради стопанската система, както и какво би трябвало да се промени от софтуерен проект, с цел да сме енергиен водач на Балканите
Зелена сила:
Чували ли сте за агрофотолтаици?. С промени в нормативната база Народното събрание позволява построяването на фотоволтаици върху ниви при опазване на земеделските действия, само че ненадейно президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по проблема, като твърди, че земеделската земя не е предпазена.

Чисто стопански агроволтаиците могат да оказват помощ на селското стопанство да стане по-конкурентно и привлекателно като бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР