През седмицата ВАС реши да възстанови дейността на частната лаборатория

...
През седмицата ВАС реши да възстанови дейността на частната лаборатория
Коментари Харесай

Христанов: Ако изпълним сегашното решение на съда, ще направим Евролаб монополист на границата

През седмицата Върховен административен съд реши да възвърне активността на частната лаборатория " Евролаб " на " Капитан Андреево ". Тя беше отстранена от държавното управление на Кирил Петков с обвинявания, че за 10 години България е изгубила 1 милиард лв. от това, че инспекциите на вноса и износа на храни са правени от частна компания.

От 20 май Агенцията по храните пое всички стадии от осъществявания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен надзор върху артикули. Темата в " Говори в този момент " разяснява заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

В момента " Евролаб " са на границата - само че в обсега на активността, която им е позволена - т.нар " лице, отговорно за товара ". Във всички останали форми за деяние, на които си бяха привикнали през последните години - не са, съобщи Христанов.

" Съдът упорства, че товаро-разтоварващата активност, която е и най-доходоносна, е част от активността на лицето, отговорно за товара. Доста деликатно учим нормативните актове и в директивите мъчно откриваме сходна връзка. Това поражда спомагателни въпроси, които изпращаме към съда за пояснение и в случай че те не ни отговорят, ще се обърнем към Европейския съд ".

По думите му в случай че се извърши настоящето решение на съда, се основава монополна конструкция, която не разрешава на равнопоставени на " Евролаб " лица като БАБХ да правят същата активност и това би трябвало да се предотврати.

" И освен - има регистрирани голям брой компании, получихме поръчки от компании и вносители, които също споделят, че саи желаят да си разтоварват камионите. Това поражда много оперативни усложнения - не е толкоз елементарно, колкото наподобява на хартия. "

По думите му преждевременното стартиране на прессъобщение преди решението на съда загатва, че, надали не БАБХ са извършители на закона и основава предпоставки за спекулации.

Всеки ден излизат нови данни за противозаконни схеми - в това число сигнали от турска страна. Фирми експортьори са били принуждавани да подписват нерегламентирани контракти. А притежатели на наранени компании вносители ще свидетелстват в ГДБОП на следващия ден, тъй като 10 години са били принуждавани да заплащат за услуги, които не са им предоставяни, разгласи Христанов.

" Има регламенти, които споделят по какъв начин се прави граничен надзор, тъй че към Европейски Съюз да се минимизира постъпването на храни с нерегламентирани пестициди. Продължаваме работа и поставяме всички старания да утвърдим БАБХ като поръчител на това качество ".

Поведението на Има Такъв Народ продължава да е доста необичайно - по този начин Иван Христанов разяснява политическото напрежение от последните дни.

" Продължаваме да не знаем по какъв начин става процесът на взимане на решения - част от някакъв запис изтича до някакъв водач и той споделя " отхвърлям се ". Доколкото знам, са подадени фрагменти от записа, не целият. Те не са разговаряли ".

Политическа партия продължава да упорства, че мандатът би трябвало да бъде осъществен, само че не всички карти са при тях и могат само да се пробват да убеждават останалите, сподели Христанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР