През седмицата се случи нещо изключително странно – украинските власти

...
През седмицата се случи нещо изключително странно – украинските власти
Коментари Харесай

Кой е „убитият” руски журналист Аркадий Бабченко?

През седмицата се случи нещо извънредно необичайно – украинските управляващи оповестиха, че е погубен съветски публицист в Киев. Малко по-късно въпросният публицист се появи жив и здрав на конференция на украинските служби.

Кой е Аркадий Бабченко?

Журналист, публицист, бакалавър по интернационално право и някогашен боен, той е гневен критик на Кремъл. Работил е като боен сътрудник и е отразявал спора в Южна Осетия през 2008 година

Постепенно, Бабченко стартира все по-често и коренно да подлага на критика Кремъл.

„ На 18 години бях боец и участвах в Чеченската война. После, когато бях на 23, отидох в Чечня като доброволец. Именно тогава започнах да се възнамерявам и последователно осъзнах, че тази война е закононарушение. После стартира войната в Грузия. Може да направиш неточност един път, два пъти, само че не и три пъти. В този миг осъзнах, че става въпрос за система, а не за неточности. Дори и преди войната с Грузия подкрепях опозицията и не бях склонен с властта, само че откакто се завърнах към този момент бях твърдо на страната на опозицията. След нашествието в Украйна, към този момент не се смятам за част от Русия, нищо не ме свързва с тази страна”, споделя самият Бабченко.

Снимка: Reuters

През 2012 година против него е повдигнато обвиняване в подстрекателство към вълнения. Причината са негови изявления, в които показва възмущението си от ръководството на Владимир Путин.

Това обаче не го стопира – Бабченко продължава да показва обществено своето неодобрение. И по този начин до началото на 2017 година, когато взема решение да напусне Русия.

Първо отива в чешката столица Прага, а по-късно отпътува за Израел. През август предходната година се настанява в Киев.

„ Получих позвъняване и ми споделиха, че ще бъда задържан. Имах две благоприятни условия – да вляза в пандиза или да избягам. Нямах никакво предпочитание да влизам в пандиза. Бил съм там за малко и по никакъв начин не ми хареса”, споделя Бабченко.

В последното си изявление преди мнимото нападение, Бабченко отбелязва, че в Русия е живеел в непрекъснат боязън за живота си.

Снимка: Reuters

Негативното отношение на Бабченко към Русия се демонстрира по стряскащ метод в неговото известие, оповестено във „ Фейсбук” часове след самолетната злополука над Черно море, станала на 25 декември 2016 година Тогава починаха 92 души, множеството от които представители на фамозния хор на Червената войска.

„ Изпитвам ли състрадание за гибелта на 80 чиновници на Министерството на защитата, както и на девет чиновници на медии, които в действителност са организации за всеобща агитация? Риторичен въпрос – не, не изпитвам нито състрадание, нито страдание. Няма да изкажа своите съболезнования. Не аз се противопоставих на тази страна и нейните прислужници. Те се обърнаха против мен и ме оповестиха за зложелател и народен изменник. Сега изпитвам единствено едно възприятие – безразличие”. По-късно пред „ Дойче веле” Бабченко показа, че не съжалява за думите си.

Мнимото нападение, режисирано от украинските специфични служби, шокира целия свят. То стана обект на яростни рецензии от страна на „ Репортери без граници” и Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Напълно предстоящо, казусът Бабченко докара и до следващо разтягане на връзките сред Киев и Москва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР