През седмицата се състоя първото заседание на Европейския орган по

...
През седмицата се състоя първото заседание на Европейския орган по
Коментари Харесай

Ще се променят ли трудовите правила в ЕС?

През седмицата се състоя първото съвещание на Европейския орган по труда. Това се случи единствено две години, откакто концепцията за него беше оповестена от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неговата тирада за положението на Съюза за 2017 година пред Европейския парламент. ституцията ще усили последователно финансовите и човешките си запаси и ще доближи годишен бюджет от 50 милиона евро и 140 чиновници до 2024 година

Новото звено е крайъгълен камък на работата на европейските инситтуции за обективни, ефикасни и използвани трудови правила в общността. Очаква се той да подкрепи пазара на труда най-много в новоприсъединилите се страни, измежду които е и България.

В конкуренцията за седалище на Органа по труда участваха четири евростолици - София, Никозия, Рига и Братислава. София предложи избор сред три здания - "Елипс център ", "Новотел София " и хотел "Премиер ". Правителството даже предложи и да покрие наема на службата за първите 18 месеца на организацията. Но беше предпочетена Братислава.

Органът ще дава на служащите и работодателите по-добра информация по отношение на техните права и отговорности, както и ще поддържа националните органи по труда в техните трансгранични действия. Това ще подкрепи директно милионите европейци, които живеят или работят в друга страна членка, както и милионите предприятия, които правят трансгранична активност в Европейски Съюз.

„ Не е изненадващо, че той бе основан в рекордно къс период, като се има поради огромната нужда от него. Като подобен органът по труда е още една значима стъпка към по-интегриран европейски пазар на труда, учреден на доверие, надеждни правила и дейно съдействие “, сподели Юнкер на откриването.

Европейският орган по труда събира на едно място националните органи. Както в своята управническа конструкция, по този начин и в ежедневната си работа той ще улеснява съдействието сред представителите на страните членки и обществените сътрудници. Управителният съвет се състои от представители на страните членки, Комисията, обществените сътрудници на нивото на Европейски Съюз, Европейския парламент, както и наблюдаващи от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и други организации на Европейски Съюз в региона на заетостта и обществените въпроси. На 17 октомври те ще се срещнат за първи път и ще одобряват нужните решения, с цел да може органът по труда да проработи, както и ще споделят своите отзиви по отношение на началната работна стратегия.

Около 17,5 милиона европейски жители понастоящем живеят или работят в друга страна от Европейски Съюз, което е двойно повече, в сравнение с преди 10 години. В същото време милиони предприятия правят трансгранична активност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР