През предходната година крипто гиганта FTX, ръководен от Сам Банкман-Фрийд

...
През предходната година крипто гиганта FTX, ръководен от Сам Банкман-Фрийд
Коментари Харесай

Фрапиращите разкрития по делото срещу сриналата се крипто борса FTX

През миналата година крипто колоса FTX, управителен от Сам Банкман-Фрийд (SBF), претърпя забележителен срив, който и до през днешния ден се отразява в областта на криптовалутите.

Сега в пандиза и изправен пред обвинявания от държавното управление на Съединени американски щати, Банкман-Фрийд е упрекнат в организирането на това огромно злополучие. Обратно, отбраната на SBF го показва като буен запалянко, който е навлязъл надълбоко в цифровата сфера.

С навлизането в третата седмица на този развой, изненадващите разкрития, показани през първите две седмици, могат да подхранват опасенията за видната фигура в крипто сферата.

В началната седмица на този исторически развой Министерството на правораздаването на Съединени американски щати (МПС) насочи бараж от разнообразни гледни точки против правната отбрана на SBF. Бомбастичните разкрития започнаха с разкриването от Мат Хуанг, съосновател на Paradigm, на забележителна инвестиция, която в последна сметка се срина до нулева стойност.

Напрежението ескалира още повече, когато Гари Уанг, съосновател на FTX, намерено призна за редица нарушавания под управлението на SBF, което провокира шокирани лица в правосъдната зала. Към това се прибавиха и разкритията на Адам Йедидия за притеснителна скица за “ ” на клиенти и за огромна нередовност на борсата, която изкуствено е завишила активите на Alameda с $8 милиарда, с помощта на преведени по банков път депозити от клиенти на FTX.

Втората седмица стана очевидец на още по-драматичен процес на събитията със смайващите показания на Каролин Елисън. Тя разкри лъжливи практики, вариращи от изфабрикувани салда до присъединяване на лица от развлекателната промишленост за възрастни в крипто сметки.

Твърденията на Елисън обгръщат отклонение на средства на клиенти за покриване на отговорности на Alameda, укриване на нелегално присвоени средства посредством лъжливи салда и ориентиране на потребителски активи към недвижими парцели, рисков капитал и политическо финансиране. Значителните тегления на средства от Alameda доведоха до обилни загуби, в това число $100 милиона, дължащи се на фишинг скица.

За да се усложнят нещата в допълнение, нескрито излязоха взаимоотношенията на Банкман-Фрийд със саудитския принц Мохамед бин Салман и потреблението на лица от избрана специалност за тактики за освобождение на средства.  

Свидетелските показания разкриха също по този начин битката на Alameda за приемане на одит, прехвърлянето на отговорности от Райън Саламе към Елисън и приписването на несъстоятелността на BlockFi от Зак Принс на неверните стъпки на FTX.

Те акцентират младежкото старание на Банкман-Фрийд и непрекъснато изменящата се динамичност на цифровия пейзаж, което допуска, че са позволени неточности, само че не безусловно с лъжлива цел. Диалозите на Банкман-Фрийд с авторитетни фигури, като саудитския принц Мохамед бин Салман, са нормални за бранша на криптовалутите, където култивирането на световни партньорства е неотложно за оцеляването.

Разкритията по делото против Банкман-Фрийд акцентират наложителната нужда от регулаторен контрол и неприкритост в региона на криптовалутите. Последиците се простират оттатък тази правосъдна сага, служейки като блестящо увещание за продължаващите правосъдни процеси и неотложната нужда от втълпяване на доверие и отговорност в областта на цифровите активи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР