През повечето дни от следващия седемдневен период - от 11

...
През повечето дни от следващия седемдневен период - от 11
Коментари Харесай

Дукена Жолева от НИМХ с лоша прогноза за земеделците

През множеството дни от идващия седемдневен интервал - от 11 до 17 ноември, агрометеорологичните условия ще се дефинират от температури, близки до климатичните правила.

В началото на интервала се предвиждат превалявания, само че те ще бъдат без стопанско значение и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви, предвижда Дукена Жолева, агрометеоролог при Национален институт по метеорология и хидрология, написа Novini.bg.

В южните региони и през идващия интервал отсъствието на влага в горните почвени пластове ще задържа поникването на зимните житни култури. Вследствие задълбочилото се есенно засушаване посевите с пшеница в Дунавската низина и в източните региони на страната са неравномерно поникнали. Част от намиращите се в начален етап от вегетацията си зимни житни култури са в сериозно положение. Повишена е вероятността тук-там в югоизточните региони за изсъхване на покълналите семена и поникналите, недобре вкоренени посеви.

И през идващия интервал сухата и сбита почва ще попречва провеждането на сезонните почвообработки и ще забави след агротехническите периоди приключването на сеитбата на зимните житни култури.

Вероятност за превалявания и позитивна смяна в агрометеорологичните условия се предвижда в края на идващия седемдневен интервал, предава " Телеграф ".

През множеството дни от интервала изискванията ще разрешават осъществяване на фитосанитарни действия при овошките. Краят на второто десетдневие на ноември е подобаващ период за засаждане на овощни култури.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР