През последното десетилетие соларните панели стават все по-евтини, ефективни и

...
През последното десетилетие соларните панели стават все по-евтини, ефективни и
Коментари Харесай

Прозорците ще произвеждат ток: Корейци изобретиха прозрачен фотоволтаик

През последното десетилетие слънчевите панели стават все по-евтини, ефикасни и екологични. Сега съществуващите фотоволтаици обаче са непрозрачни, които лимитира приложението им в всекидневието - те могат да се инсталират единствено на покриви или в отдалечени " слънчеви ферми ".

Този минус скоро може да остане в предишното с помощта на изобретението на корейски учени, оповестява Journal of Power Sources. Екипът, воден от проф. Ким Джун Донг, показа първия в света изцяло транспарантен слънчев панел, който може да се инсталира на мястото на стъклата в прозорците.

Революционният фотоволтаик работи на правилото на хетеропрехода - контакт сред два полупроводника. Те се състоят от тънки пластове материали, които гълтам светлината. Обединявайки свойствата на титаниевия двуокис и никеловия окис, учените са основали дейно " мъдро " стъкло.

Титаниевият двуокис (TiO2) е добре прочут полупроводник, който и преди е бил употребен за направата на фотоволтаици. Освен че има отлични електрически свойства, той е екологично чист и нетоксичен материал.

Никеловият окис (NiO) е различен полупроводник, който има висока оптична бистрота. Никелът е един от детайлите, които се съдържат в мъглата, а окисът му може елементарно да се създава в промишлени мащаби при ниски температури, което го прави съвършен материал за направата на екологично чисти детайли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР