През последните три месеца на миналата година икономиката на Европа

...
През последните три месеца на миналата година икономиката на Европа
Коментари Харесай

WSJ: Стагниращата икономика на Европа изостава от САЩ

През последните три месеца на предходната година стопанската система на Европа означи застоялост, което задълбочи разделянето с процъфтяващата стопанска система на Съединени американски щати.

Американската стопанска система се уголемява устойчиво и се радва на най-силното си показване по отношение на еврозоната от 2013 година насам - като се изключи интервала през пандемията. 

Един от факторите, които заплашват да окажат в допълнение въздействие върху европейската стопанска система, е близостта ѝ до геополитически огнища на напрежение, написа The Wall Street Journal.

Войната на Русия с Украйна докара до внезапно повишаване на цените на силата през 2022 година, което засегна европейските производители.

Кризата в Близкия изток, която блокира товарния трафик през Червено море, усилва разноските на европейските вносители и нарушава веригите за доставки. Съединени американски щати остават незасегнати от това, защото разполагат с различни направления за стоките, идващи от Азия, показва още WSJ. Въпреки това компании като Tesla с заводи в Европа се сблъскаха с проблеми по веригите за доставки, свързани със обстановката в Червено море. 

По отношение на фондовите пазари, Европейският показател Stoxx 600 е повишен с 12,64% през предходната година, което е малко повече от половината от резултатите на S&P 500, който скочи с 24,23% за същия интервал.

Статистическата организация на Европейския съюз заяви, че брутният вътрешен артикул в еврозоната е останал неизменен през последните три месеца на предходната година. Това се случва след спад през трите месеца до септември.

През 2023 година Евростат регистрира растеж от едвам 0,5%, до момента в който стопанската система на Съединени американски щати се радва на 2,5%.

Европейските политици не чакат стагнацията в производството да продължи надълбоко през 2024 година Вместо това те виждат усилване на интензивността, защото заплатите ще нарастват по-бързо от цените, обръщайки спада на действителните приходи, последвал войната в Украйна и скока на сметките за сила и храна.

" Имаме условия за възобновяване, които стартират да се демонстрират. Не допускам, че то ще се форсира коренно, само че от това, което виждаме, то си идва на мястото ", съобщи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард в четвъртък.

В помощ на Европа е фактът, че цените на силата спадат от високите стойности след нашествието по-бързо, в сравнение с политиците чакаха. Това би трябвало да спомогне за увеличение на разноските на семействата за други артикули и услуги и за понижаване на разноските на мощно затруднените европейски заводи, отбелязва WSJ.

С намаляването на инфлацията се чака ЕЦБ да намали главния си лихвен % по-късно тази година, което също ще раздвижи растежа, като понижи натиска върху разноските.

Въпреки това еврозоната е изправена и пред нови закани, основно от спора сред Хамас и Израел на 7 октомври. Нарушенията в корабоплаването в Червено море внезапно покачиха разноските за транспорт и доведоха до закъснения за европейските производители.

По-нататъшно изостряне на спора може да забави предстоящото възобновяване.

В края на предходната година Германия се класира най-слабо от огромните европейски стопански системи, като през последното тримесечие производството ѝ понижа.

Германската стопанска система се свива с 0,3% през последното тримесечие, повлечена от спада на вложенията в строителството, машините и оборудването, оповестява статистическата организация на страната.

Въпреки това, защото през второто и третото тримесечие Брутният вътрешен продукт беше в застой, най-голямата стопанска система в еврозоната съумя да избегне следващата техническа криза - две поредни тримесечия на спад.

Това се чака да бъде кратковременно, защото институтът Ifo предвижда спад на Брутният вътрешен продукт с 0,2% през първото тримесечие на 2024 година

" Частното ползване, на което разчитат оптимистите, е разочароващо ", споделя икономистът на Commerzbank Йорг Крамер.

Александър Крюгер, икономист в Hauck Aufhaeuser Lampe, отбелязва, че икономическото произвеждане в Германия не е по-високо, в сравнение с преди четири години. " Липсата на напредък е на мода в тази страна ", споделя той.

Въпреки прогнозата, която в най-хубавия случай вещае застоялост през идващите тримесечия, Томас Гитцел от VP Bank отбелязва, че намаляването на инфлацията има и позитивна страна

Индексът на потребителските цени се чака да се върне към задачата на Европейската централна банка от 2% доникъде на годината, оповестява Reuters.

" Това ще даде на европейските парични управляващи пространство за маневриране за понижаване на лихвените проценти. Ще бъде от изгода за фирмите и потребителите, само че най-много за боледуващата строителна промишленост ", споделя Гитцел.

Централната банка на Германия, Bundesbank, чака растежът постепенно да се възвърне през тази година, като предвижда, че до 2024 година стопанската система ще нарасне с 0,4%.

Докато италианската стопанска система се разшири леко, френската отбелязва спад за второ следващо тримесечие.

За разлика от това Испания приключи годината с още едно мощно тримесечие и доближи темпа на напредък на Съединени американски щати през цялата 2023 година Това се дължи на внезапното повишаване на интернационалния туризъм, откакто бяха отстранени последните ограничавания от пандемията. 
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР