През последните три години ни сполетяха различни кризи, но общините

...
През последните три години ни сполетяха различни кризи, но общините
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново: Местните власти намират решения, дори когато държавата няма такива

През последните три години ни сполетяха разнообразни рецесии, само че общините показахме силата си, останахме опора освен на хората, а и на страната.

Това сподели през днешния ден ръководителят на УС на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново при откриването на Годишната среща на локалните управляващи в курорта " Албена ", съобщи Българска телеграфна агенция. Според него локалната власт постоянно е била на първа линия, намирайки решения на въпроси, за които даже страната няма такива.

Закъснява стартът на третия програмен интервал, сподели още Панов. Според него през отминалите години кметове и съветници са натрупали опит и са усвоили използването на европейските политики на локално равнище.  Той акцентира, че през годините НСОРБ е давало оферти за решения и прикани в този момент, при старта на новия програмен интервал, да бъдат избегнати грешките, позволени през предходните.

Като неточност на централната власт Панов уточни централизацията на европейския запас за ВиК бранша. Дружествата са разкопали градовете ни, а хората се сърдят на нас, няма да приключат тези планове до края на другата година, като има риск да загубим ресурса, сподели кметът. По думите му по тази причина локалната власт би трябвало да изяснява същността на този проблем както на жителите, по този начин и на централните администрации.

Сред незабавните задания за общините, които би трябвало да бъдат решени взаимно с страната, Панов открои приключването на отминаващия програмен интервал. Според него би трябвало да бъде реализирана наложително индексация на цените в строителството. " УС на НСОРБ организира диалози с три държавни управления и три Народното събрание за какво е нужно да има индексация, през днешния ден документът е реалност, само че е посредствен, а използването му ни заплашва със наказания ", уточни Панов. 

Крайно време е да спрат непрекъснатите промени в ръководещите органи, сподели още. Като доста неприятен образец той уточни обстоятелството, че ръководителят на програмата „ Региони в напредък “ е сменян пет пъти за една година. Системата на европейското финансиране е строго официална, разпоредбите са комплицирани, и са нужни специалисти, а не хора, които единствено незадълбочено са чували за оперативни стратегии, сподели ръководителят на НСОРБ.

За Плана за възобновяване и резистентност той означи, че в него са включени 57 вложения, от които 19, на стойност 5,7 милиарда лв., могат да бъдат избрани като общински. Четири следващи кабинета демонстрираха отвращение да ангажират общините с правенето на Плана, уточни Панов. Според него в този момент, когато е утвърден, се виждат доста минуси от това, че локалните управляващи са били подценени. „ Правят се опити ние да дофинансираме санирането на постройките, поети са задължения от наше име – да вършим амбулатории, да търсим медицински личен състав, да градим Младежки центрове “, предизвести Панов.

За реализирането на Плана той сподели още, че към този момент има сигнали от общини, че профилираните им администрации нямат потенциал да работят по него. Приключваме един програмен интервал, стартира новият, хората са натоварени и по тази причина би трябвало да намерим общо решение на управническо равнище, уточни ръководителят на НСОРБ.

Той изрази удовлетворение, че в партньорство с Министерство на регионалното развитие е завършен казусът със описите на предпочитаните инфраструктурни планове на общините. „ В листата на предпочитаните са включени 234 обекта на обща стойност малко над 406 милиона лв.. Предложихме на Министерство на регионалното развитие да се финансира 50 на 100 от цената на утвърдените, като парите бъдат приведени до края на годината “, изясни Панов. По думите му общините могат да стартират да подписват споразуменията си за финансиране на плановете от идната седмица. Той добави, че НСОРБ ще упорства наложително в бюджета за идната година да бъдат заложени средства за останалите 50 % от нужните вложения в плановете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР