През последните седмици се увеличава броят на заразените с коронавирус

...
През последните седмици се увеличава броят на заразените с коронавирус
Коментари Харесай

Ковид сега е обикновена респираторна инфекция

През последните седмици се усилва броят на инфектираните с ковид и стресът измежду хората пораства. Някои се опасяват от заболяването, други се притесняват за бизнеса си, в случай че бъдат въведени отново ковид-мерки, като изолираност и затваряне на офиси и заведения за хранене. Един от най-яростните борци против сходни дейности на страната беше доцент Атанас Мангъров, с което си сътвори много врагове измежду сътрудници. В изявление за Труд той дава отговор на въпроси за новия вирус, който настава и за позабравените заболявания, които надигат глава.

- Доц. Мангъров, стартира ли нова вълна от суматоха поради Коронавирус?
- Мисля, че стартира, като виждам това, което се случва. Непрекъснато отново се оповестява за доста инфектирани, за хора, които са постъпили в интензивни отделения. Това, което имаме като Коронавирус в този момент, се отличава радикално от COVID-19 - не визира белия дроб и не провокира дихателна непълнота. Но в този момент се приказва като за едно и също нещо и се нагнетява напрежение, което се повишава. А в действителност това, което е в този момент, протича като една елементарна респираторна вирусна зараза. Тя по нищо не се отличава от тези, които всеки от нас кара най-малко по 1-2 пъти годишно. Не разбирам за какво за едно такова нещо, което е с такава характерност, се постанова да се вършат проби. Другото тревожно е, че към момента Народното събрание не е трансформирал Закона за здравето, съгласно който от 2020 година Коронавирус продължава да се дефинира като изключително рискова зараза. Само че това, което има в този момент, не е COVID-19, това е ковид. Коронавируси е имало постоянно и те са виновни за към 20% от общите вирусни инфекции. Но това, което имаме в този момент като биологични характерности и клинично протичане, няма нищо общо с това, което беше преди 3 години. С тестванията в този момент просто е ковид.

Преди 2020 година нямаше проби за коронавируси, тъй като не бяха създавали задоволително тежки проблеми, с цел да се постанова тяхното тестване. И в случай че те съществуваха преди 2020 година, те също щяха да откриват коронавируси, каквито сигурно е имало и тогава.

- А правилно ли е, че огромна част от тестванията, които употребяваме в България, дават подправен позитивен резултат?
- Ние в България употребяваме проби, които се внасят от чужбина и в действителност са едни и същи. Те откриват коронавируси -антигенно на коронавирусите при антигенните проби или се открива генетичен материал при PCR-тестовете. Само че, при вторите, когато се създадат задоволително огромен брой цикли, може да се открие всичко, което човек изиска. При тях става умножаване на частици рибонуклеинова киселина и когато се завъртят над 30-40 цикъла, може да се потвърди всичко, каквото поискате.

- А допустимо ли е да дадат подправен позитивен резултат?
- Възможно е, като при всички проби. Другото нещо е, че в някои случаи, изключително при PCR-тестовете, се получават позитивни резултати, които обаче нямат клинично значение, заради това, че изходният материал, този който се открива с тях, е доста дребен. Той няма никакво значение.

- А до каква степен са рискови новите грипове, които в този момент ни атакуват?
- Като всяка година. През студените месеци от края на септември в страната стартират да се въртят и аденовируси, и ентеровируси, и респираторно-синцитиални вируси, и коронавируси, а малко по-късно идват и грипните и парагрипните вируси. Това е нещо, което постоянно го е имало и постоянно в един и същи период от време доминират едни или други вируси, в което няма нищо извънредно. Всички те имат сходно протичане -общо неразположение, температура, изнемощялост, болки в костите, мускулите и ставите, болки в гърлото, хрема, кашлица. Понякога тези вируси дават затруднения, които могат да бъдат първоначални от самия вирус, по този начин и вторични вследствие на наслагването на вторична бактериална флора. И при хора, които имат съпътстващи болести, изключително тежки белодробни и сърдечни, тези инфекции могат да протекат по-тежко и в някои случаи да се стигне до потребност от болнично лекуване.

- Какво е разликата сред грипа и ковид?
- Каквато е сред коли марка „ Опел “ и „ Фолксваген “. Говорим за ковид в сегашния му тип, който, отново дублирам, по нищо не се отличава от това, което всеки от нас кара по няколко пъти годишно. Както при COVID-19 в неговия първичен, китайски вид или по-късния „ Делта “-вариант, които протичаха по-тежко, засягаха белия дроб и като затруднение даваха дихателна непълнота, по този начин и при грипните вируси имаше „ Свински грип “ през 2009-10 година, който също даваше затруднения. Просто това са групи вируси, някои от представителите на които могат да дадат от време на време по-тежко протичане. Но това, което имаме в този момент, в голямата част от случаите не протича тежко и не дава затруднения в белия дроб.

- А би трябвало ли въпреки всичко да вземат някакви по-сериозни ограничения с настъпването на зимния сезон?
- Единствените смислени ограничения, които могат да се вземат, е да се изясни на хората, че когато някой се усеща нерадушен, има температура, хрема, боли го гърлото, би трябвало да си остане у дома. Нищо повече.

- Добре, само че маските няма ли да предпазят хората в градския превоз, да вземем за пример?
- Не. Това са вируси, които са мощно заразни и когато се срещнат с човек, който няма отбрана, не се е срещал с тях, той ще се болести.

- А хората би трябвало ли да се имунизират?
- За какво?

- Например за грип.
- За грип - да. Противогрипната ваксина не е от най-ефективните - сред 40 и 70% е, само че тя е безвредна. И в случай, че не разполагаме с друго средство за ефикасна профилактика на грипа, това е нещо, което си коства да се направи. При всяка ваксина има две съществени характерности - нейната сигурност, т.е. тя да не дава нежелани странични реакции и втората е успеваемостта u. И когато една ваксина е безвредна, човек може да си разреши да направи компромис с незадоволителната u успеваемост, както е в тази ситуация с протипогрипните ваксини.

- Ясно е, че не сте антиваксър, за какво тогава сте подобен съперник за имунизациите за Коронавирус?
- Те са с неприятен профил на сигурност. Все повече излизат данни за забележителен брой нежелани реакции - на сърцето, на мозъка, на репродуктивната система, на кръвосъсирването, случаи на неочаквана гибел. Това са съществени странични реакции и в случай че човек е податлив да направи компромис с това, може да се имунизира. Другото, което е извънредно при имунизациите за Коронавирус е, че те се предлагат за деца над 6-месечна възраст, което граничи с закононарушение. Още повече, че COVID-19 не протичаше тежко при децата. За да стартира една ваксина да се прави на деца, тя би трябвало да е предходна през безусловно всички изпитвания във връзка с нейната сигурност.

- Тази ваксина, която се поставя сега разграничава ли се от другите, които се правеха при започване на пандемията?

- Тя е направена преди повече от година за един от разновидностите на Омикрон. В момента през България и изобщо в света минаха разновидностите на Коронавирус актурус и ерис, а в този момент сега се чака разновидността пирола. Тези разновидности на вируса се отличават по своите биологични характерности, по клиничното си изследване от разновидността, за който е основана имунизацията. Учудващо е това целенасоченото наблягане, че тука става дума за разновидности на COVID-19, а не за варианти, тъй като това са нови варианти на ковид. И този блян те да се квалифицират като разновидности, е само за да не се заличава връзката, да се припомня, че те имат връзка с COVID-19. Но това са други коронавируси.

- Връщат ли се забравени заболявания в България и по света?
- Има случаи на морбили, като една от аргументите за това е, че около всички тези осъществяване с COVID-19, ваксина стана мръсна дума и доста хора не се имунизират, а това е мощно заразно заболяване. Друго заболяване, което се връща, това е туберкулозата. По отношение на това, светът сега е на равнището на 1908 година, поради ХИВ. Млад човек, който има ХИВ нормално има и туберкулоза и противоположното. Друго заболяване, което се считаше за изчезнало, това е коклюшът. За него има ваксина, която е наложителна, само че от средата на 90-те се вкараха така наречен ацелуарни, безклетъчни ваксини за коклюш. На тях се разпореждаха огромни очаквания, само че се оказа, че тези ваксини защищават от тежко протичане на болестта, само че не предотвратяват това инфектираните да популяризират инфекцията. Освен това основават относително временен имунитет -не повече от 5-6 година, което постанова непрекъсната реимунизация. Докато старите ваксини за коклюш, които са основани през 30-те години на предишния век, те даваха доста по-тежки нежелани реакция, само че за сметка на това даваха дългогодишен имунитет и предотвратяваха разпространяването на болестта от хората, които са ваксинирани.

- Вие работите в детска клиника, какво ще посъветвате родителите, които от ден на ден отхвърлят да имунизират децата си?
- Винаги съм казвал, че имунизациите, които са направени по разпоредбите на изкуството, които са вкарани в Националния имунизационен календар, би трябвало да се ползват. Хората не трябва да си играят с това, само че за жалост, от ден на ден родители не имунизират децата си. Това няма да докара до положителни резултати. Това към момента не се вижда, само че при заразните заболявания би трябвало да се доближи избрана сериозна маса неимунизирано население, с цел да получи детонация, да стане зараза. На всеки 7-години имаме зараза от хепатит А, тъй като имунизацията за него не е наложителна.

- Вече има ваксина за човешкия папиломен вирус, която може да избави доста животи. Българинът схваща ли го?
- За страдание, не. Това е скъпа ваксина, тя е едно върхово достижение на имунологията и е против рак на шийката на матката. В България тя е безвъзмездна за девойки сред 11 и 13 години, само че ваксиналното покритие е под 3%. За страдание, антиваксърските настроения в същинския смисъл на тази дума, там са доста мощни. И всички разногласия, които се водиха за и срещу коронавирус имунизациите, в последна сметка рикушираха върху другите ваксини, а това не биваше да се случва. Особеното на човешкия папиловен вирус е, че всеки човек се заразява. Това става с изключение на по сексуален път и посредством кърпи, хавлии, тоалетни, посредством всяко прикосновение с човешка биологична течност. При дамите този вирус дава най-често рак на шийката на матката, а при мъжете -на ларинкса, на ануса, на пениса -там, където има такава лигавица, по тази причина може да се имунизират и момчета. При 90% от случаите този вирус се самоизчиства, само че към 1% от случаите нещата могат да тръгнат изкривено и да провокира рак. Това, което е особеното обаче е, че това не му основава имунитет и той може още веднъж и още веднъж да се болести. След имунизацията обаче, повече няма да се заразяват.

- Вие в миналото съжалявали ли сте, че сте станал доктор?
- Не. Винаги съм работил на драго сърце. Когато учих -също. А детската ми фантазия беше да стана физик, само че татко ми ме разубеди и сподели, че като доктор бих бил по-независим и сега съм склонен с него. Най-хубавото нещо, което ми се е случвало в професионалния ми живот е това, че работя с деца. Това има доста малко общо с работата с възрастни. За страдание възрастните поставят доста малко грижи за себе си и когато им се случи нещо обезверено се вкопчват във всевъзможни лечебни действия. Докато с децата се работи по-лесно, аз обичам да работя с тях.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР