През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни

...
През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни
Коментари Харесай

Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте

През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни телефони - търси ви чужд номер от страна с незнаен код. Внимавайте изключително с номера, започващи с +248 и +256 - не вдигайте и не връщайте позвъняването, тъй като сметката ви може да набъбне с 200-300 лева, предизвести Нова тв.

Между 5 и 11 юли България е била обект на хиляди позвънявания, като повикванията са били най-много от номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, само че също и от Сенегал, Буркина Фасо и Кипър. При повдигане или връщане на позвъняването на един подобен номер, който даже и да не е импулсен, цената на минута нормално варира от към 7-8 лева

Целта на измамниците е да се закачат на телефона, като най-често жертвите са деца и пенсионери, които бързат да вдигнат, без да гледат от кое място ги търсят. Дори и да не получат отговор или връщане на позвъняването, мошениците може да изпратят изпратят есемес, в който има линк. При кликване върху линка смарт телефонът попада в заплатен трафик и месечната сметка на притежателя му ще порасне застрашително.

През 2020 година наши мобилни оператори са засекли тези машинация с кодове от Мали, а първоначално 2021 година - от Малдивските острови. Мошениците търсят страни, в които управляващите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани, разясняват специалисти.

И трите мобилни оператора у нас вършат непрекъснат мониторинг за подобен тип позвънявания, като имат специфични софтуери, които да ги блокират. Въпреки това те поучават и клиентите си да внимават - да не дават отговор и да не връщат позвънявания на непознати номера със съмнителни кодове и да подават сигнали.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР