През последните седмици Булгаргаз ЕАД е обект на безпрецедентна и

...
През последните седмици Булгаргаз ЕАД е обект на безпрецедентна и
Коментари Харесай

Булгаргаз: Обект сме на безпрецедентна атака

През последните седмици „ Булгаргаз ” ЕАД е обект на невиждана и непочиваща на обстоятелства офанзива и дезинформационна акция. За последните 2 години сме трансферирали съвсем 900 млн. лева изгоди от договорите си с снабдители. Нападките от дълго време излязоха отвън рамките на естествената социална полемика и минаха границата на некомпетентността до степен, в която основават подозрения за преднамереност и обслужване на стопански ползи отвън тези на страната, битовите консуматори на природен газ и българската промишленост. Това се споделя в позиция на държавната компания по отношение на доставките и цената на природния газ.

В нея от компанията споделят, че в изискванията на невиждана енергийна рецесия в Европа, подбудена от дефицит и рекордни цени на газа, през последните години „ Булгаргаз “ ЕАД трансферира на топлофикационните сдружения, газоразпределителните предприятия и промишлеността всички изгоди от договорите си със своите снабдители, а точно: през 2020 година 202 млн. лева, а през 2021 година – почти 675 млн. лева, или общо за последните две години сумата доближава близо 877 млн. лв..

Без напъните и работата на публичният снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД, е противоречиво дали този забележителен финансов запас би достигнал, даже отчасти, до битовите консуматори на природен газ и българската промишленост.

От „ Булгаргаз ” изрично отхвърлят обвиняванията към сдружението като изцяло голословни и неотговарящи на истината.

Категорично не дават отговор на истината изказванията, че „ Булгаргаз “ ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да дава тези количества на контролирания пазар в България. В реалност 100% от количествата, съхранени от „ Булгаргаз “ ЕАД в ПГХ „ Чирен “ се дават на контролирания пазар за потребностите на крайните доставчици (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните сдружения, както и на български индустриални клиенти. Спекулации по отношение на опцията да се трансформира графика на добива от ПГХ „ Чирен “ не вземат поради режима на работа на газохранилището и нуждата от съществуването на свободен потенциал за промени в добива, споделят още от сдружението.

В позицията, подписана от Съвета на шефовете, се изяснява в детайли за продажбите на газ на контролиран пазар, на свободен пазар и на проведения борсов пазар.

Пазарът на природен газ в България има контролиран и либерализиран сегмент, означават още от държавната компания. В писмото се напомня и за формираното от Европейска комисия дело против „ Газпром “ през 2012 година, след което колосът беше заставен да отстрани така наречен клаузи за „ предназначение “ на газа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР