През последните няколко години област Кърджали е много привлекателна за

...
През последните няколко години област Кърджали е много привлекателна за
Коментари Харесай

Пет тренда за икономиката на Кърджали

През последните няколко години област Кърджали е доста привлекателна за нови имигранти, най-много от чужбина. Втората половина на миналото десетилетие се характеризира и със забележителен растеж на вложенията, които носят със себе си и доста висок растеж на заплатите в дребните общини в региона. Слабото показване на пазара на труда обаче попречва обилни усъвършенствания в структурата на домакинските бюджети и стесняване на бедността, а знаците на просветителната и здравната система разкриват обилни дефицити. Магнитът за миграция Въпреки забележителния стопански напредък на втората половина на миналото десетилетие демографските проблеми остават огромно предизвикателство пред доста от областите в страната. Още през 2014 година обаче Кърджали съумява да обърне миграционната наклонност, като от този момент коефициентът на машинален приръст на региона е позитивен - от минималните 0.1‰ през 2016 година до цели 37.2‰ през 2019 година Интересно е да се означи също, че до момента в който за съвсем всички останали области 2020 година носи превръщане на миграционните трендове с помощта на връщането на българи от чужбина и отлив на население от огромните градове, за Кърджали предходната (2019) година отбелязва даже по-висока позитивна миграция.
Автор: Капитал
Причина за това е най-много събитието, че моторът на позитивните демографски процеси в региона е различен - преселването през южната граница на страната, като от над 10 хиляди души, заселили се в региона през 2019 година, едвам 2.5 хиляди са пристигнали от България, от тях 1.6 хиляди са се преместили от една към друга част на Кърджали. Основните източници на ново население измежду другите области са Хасково, Пловдив и столицата, само че ролята им е пренебрежимо дребна спрямо миграцията от чужбина и вътре в самата област. Ефектът на позитивната миграция надалеч не е разпределен отмерено по територията на цялата област - най-голям е прирастът в Джебел (+108‰ за 2019 година и +38‰ за 2020 г.) и Кирково (+58‰ за 2019 година и 28‰ за 2020 г.). Прави усещане също, че за разлика от множеството други райони регионалният център не е главният магнит за ново население. Големите вложения През последните няколко години капиталовата активност в Кърджали се ускорява съществено. В рамките на десетилетието сред 2010 и 2019 година директните задгранични вложения са нарастнали с 357% до 3935 лв. на човек от популацията на региона - това е и най-бързото повишаване на непознатите вложения измежду областите в страната. Сходна динамичност се следи и измежду разноските за придобиване на ДМА, като за 2019 година доближават 3861 лв. на човек от популацията - втората най-висока стойност в страната след столицата - а растежът им по отношение на началото на десетилетието е съвсем 750%. Трябва да се има поради обаче, че тази бурна капиталова интензивност е съсредоточена най-много в Крумовград и е разследване от подготовката и стартирането на работата на новата мина на " Дънди прешъс метълс ".
Автор: Капитал
Извън нея само регионалният център - община Кърджали, доближава нивото на задгранични вложения от 4 хиляди лв. на човек, а разноските за дълготрайни активи на никое място другаде в региона не надвишават хиляда лв. на човек от популацията. Струва си да се спомене и събитието, че Кърджали е на едно от последните места в страната по асимилиране на средства от европейските фондове, което е едвам 1516 лв. на човек от популацията действително изплатени средства (при 2217 лв. на човек в страната). Ръстът на заплатите Реализираните вложения очевидно се отразяват на динамичността на заплатите в региона. За интервала сред 2016 и 2019 година две общини - Черноочене и Крумовград, се подреждат в челната тройка по растеж на междинните брутни заплати със надлежно 78% и 57% покачване, а в останалите общини в Кърджали покачването е от порядъка на 30 - 40%. Номинално растежът също наподобява забележителен. В Крумовград междинното брутно възнаграждение се покачва от 666 лв. на 1045 лв. месечно, в Черноочене - от 559 до 997 лв. месечно, като и двете по-малки общини съумяват да задминат регионалния център по междинен размер на заплащането. Въпреки това обаче междинното за региона възнаграждение остава много зад междинното в България - 946 лв. приблизително брутно месечно за 2019 година по отношение на 1267 за страната като цяло. Вследствие на по-ниската претовареност обаче приходите на семействата в Кърджали остават ниски - 4173 лв. средногодишно на разположение от домакинство по отношение на 6013 приблизително за страната за 2019 година, като приходите към този момент са по-ниски само в най-бедната област в страната, Видин.
Автор: Капитал
Ниските приходи и по-слабото показване на локалните пазари на труда водят и до висока беднотия - 35.2% от семействата в региона живеят под линията на бедността (по-слабо се оправят само областите Враца и Монтана), а 23% от популацията живеят в материални ограничения. Свиването на парите от чужбина и приходите от сезонна работа също се отразяват отрицателно на финансовото положение на семейства в годината след началото на пандемията. Ролята на образованието По-слабото показване на пазара на труда на област Кърджали (заетостта на дейното население по този начин и не надскача 64% даже през 2019 година - най-силната година на пазара на труда в България) макар ускоряването на икономическото развиване значително се предопределя от просветителната конструкция. За 2020 година цели 34% от популацията на възраст сред 25 и 64 години е с главно и по-ниско обучение - над два пъти над националната стойност, и тяхната реализация на актуалния пазар на труда става все по-трудна. В резултат на това по-малките общини в региона имат и релативно висок коефициент на безработица - съгласно данните от бюрата по труда в Джебел тя доближава 18.3% през 2020 година, в Ардино - 17.5%.
Автор: Капитал Реклама
Подобряването на просветителната конструкция на популацията на региона в близко бъдеще също не наподобява изключително евентуално, в случай че съдим по резултатите на локалната система на учебно обучение. Кърджали има третия най-нисък обсег на просветителната система в страната (77% от учениците на възраст за прогимназия) и в същото време най-високия дял на слабите оценки на последния зрелостен изпит по български език и литература - 18% от явилите се по отношение на 7% приблизително за страната. Далечните лекари Кърджали среща обилни провокации и в достъпа до здравни услуги. През 2020 година региона има най-лошото съответствие на общопрактикуващи лекари към население, като на един доктор се падат 3067 души от средногодишното население, а знакът последователно се утежнява. Негативен е трендът и при болничните кревати в многопрофилните лечебни заведения - на 1000 души от популацията се падат 3.92 кревати по отношение на 5.52 приблизително за страната; все пак обаче броят на миналите през здравните заведения е непосредствен до междинните стойности, което посочва по-слабо застъпен " болничен туризъм ".
Автор: Капитал
Трудният достъп до здравни услуги значително се изяснява с географските особености на региона и разпределението на популацията. Кърджали е с най-ниския дял на градското население в страната - едвам 40%, а планинският терен и неприятната инфраструктура в допълнение затрудняват достъпа.
Автор: Капитал Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Адриан Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР