През последните няколко години най-големият проблем на отбора на Ямаха

...
През последните няколко години най-големият проблем на отбора на Ямаха
Коментари Харесай

Куартараро е останал разочарован от новия двигател на Ямаха

През последните няколко години най-големият проблем на тима на Ямаха в международния шампионат в MotoGP е скоростта на вършиме. През миналия сезон Фабио Куартараро и Франко Морбидели постоянно бяха с 10-тина км/ч по-бавни от своите директни противници.

Именно това е и една от аргументите Куартараро да не успее да отбрани своята купа от 2021 година. Единсветният късмет на французина да прогресира в класирането в хода на надпреварите бе с рискови изпреварвания в завоите, които носеха прекалено много опасности, а той постоянно по-късно губеше всичко извоювано на дългите прави, без да има късмет да се отбрани. 

Надеждите на французина бяха, че за 2023 година Ямаха ще успее най-малко ненапълно да излекува този си проблем с актуализирана версия на своя мотор. След първите проби на новия мотор на „ Каталуния “ и „ Мизано “ по-рано тази година и Куартараро, и Морбидели бяха много положително настроени. На „ Рикардо Тормо “ във вторник обаче нещата не изглеждаха толкоз розови за водачите на производителя от Ивата.

„ Изненадан съм, тъй като моторът трябваше да е по-бърз от този, който изпробвахме в Барселона и на „ Мизано “, само че чувството беше същото като това, което имах преди два дни (в Гран При на Валенсия). Сравнихме скоростта и беше същата, тъй че би трябвало да проучваме какво се случи. В предходните проби на „ Мизано “ и „ Каталуния “, както и на тези, които Кал (Кръчлоу) направи на „ Мотеги “ и „ Херес “ се виждаше напредък. Сега обаче нямаше никаква разлика, тъй че би трябвало да разберем какво се случва “, сподели към този момент някогашният международен първенец.

„ Двигателят има повече конски сили и когато Кал го тества на „ Херес “ имаше прогрес. Но в този момент, както споделих, оптималната ни скорост беше същата, като предишния сезон. Със сигурност има някакъв проблем, не в мотора, само че нещо друго, което не ни разреши да използваме цялостната мощ “, добави французинът.

По време на квалификацията за Гран При на Валенсия предходната събота оптималната скорост, която Куартараро съумя да реализира без въздушна бликам бе едвам 324.3 км/ч. Във вторник пък неговата оптималната скорост бе с едвам 3.1 км/ч по-висока, което е прекомерно дребен напредък, в случай, че упованията са Дукати, Хонда, КТМ и Априлия също да подобрят своите мотори за идващия сезон. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР