През последните няколко години хартиената книга преживява своя Ренесанс, каза

...
През последните няколко години хартиената книга преживява своя Ренесанс, каза
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: През последните години хартиената книга преживява своя Ренесанс

През последните няколко години хартиената книга претърпява своя Ренесанс, сподели през днешния ден във Варна писателят Захари Карабашлиев, чиято среща с възпитаници от професионалната техническа гимназия сложи началото на фестивала "ВарнаЛит ". Той аргументира своята позиция с нараствания брой на книжарниците в страната, с повдигането на тиражите на отпечатваните творби, както и с отношението към създателите.

Хартиените книги не могат да преборят цифровите устройства, само че това не е и належащо, тъй като не съществува такава война, както е при киното и театъра, добави Карабашлиев. Според него най-важното е децата и младежите да се научат да четат, тъй като това е и развлекателно, и, най-много, потребно.

За актуалното издание на фестивала "ВарнаЛит " писателят, който е и негов уредник, уточни, че самодейността става все по-продуктивна. Първоначалното съмнение, което изпитваха шефове и учители към този момент е стопено, образованието и културата станаха сътрудници, уточни Карабашлиев. Той посочи, че през тази година във Варна ще гостуват към 30 създателя, които ще се срещнат с възпитаници в съвсем всички учебни заведения в града. Тези диалози не са единствено за книгите, които са написали тези писатели, а за литературата въобще, за филми, музика, сериали, уточни Карабашлиев. За себе се той регистрира, че е схванал, че актуалните младежи са доста по-наясно какво желаят от самия него на тяхната възраст. Те знаят какво желаят да вършат с живота си, в какъв университет да следват, по какъв начин да се осъществят, а най-хубавото е, че множеството споделят, че желаят да останат в България и във Варна, уточни писателят.

Един от акцентите в актуалното издание на "ВарнаЛит " ще бъде, че за пръв път ще бъде връчена премията "Димитър Димов " за европейски разказ, преведен на български език, добави Карабашлиев. Според него това също е мотив за огромни европейски създатели да гостуват във Варна. А истината е, че който един път е пристигнал тук, си остава вечно влюбен в града и негов дипломат по света, заключи Карабашлиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР