През последните няколко години главните информационни директори (CIO) се оказват

...
През последните няколко години главните информационни директори (CIO) се оказват
Коментари Харесай

ИТ директорите се превръщат в основен мост към AI бъдещето на бизнеса

През последните няколко години основните осведомителни шефове (CIO) се оказват в по-силна позиция, в сравнение с доста специалисти чакаха, поради силите, отприщени от пандемията и разрушителния прогрес в региона на изкуствения разсъдък (AI).

Главните осведомителни шефове, които са мост сред софтуерното и бизнес управлението, написа в собствен разбор WSJ, се преглеждат от доста основни изпълнителни шефове като извънредно значими за възприемането на изкуствения разсъдък, изчислителните облаци и киберсигурността – дисциплини, обсъждани като неразделни от самия бизнес. Все повече компании считат, че би трябвало да се трансформират за новата епоха на AI, тъкмо както го направиха, с цел да са в крайник с мобилните компютри и интернет.

Според резултатите от изследване на Gartner 51% от основните изпълнителни шефове чакат ИТ шефовете или други механически ръководители да ръководят напъните на техните компании в региона на AI, декларира вицепрезидентът на Gartner и анализатор Дон Шайбенрайф по време на събитието Gartner IT Symposium/Xpo в Орландо, Флорида.

" Вашите основни изпълнителни шефове и сътрудници ви се доверяват да ги насочвате по какъв начин да получат стойност от генеративния изкуствен интелект ", споделя Шейбенрайф, който се концентрира върху проучванията на потребителско прекарване, като прибавя, че ИТ шефовете реагират със комбинация от неспокойствие и нерешителност. 

Настроенията на тазгодишната среща са доста по-различни от тези през последните години, показва изданието:

„ На събитието през 2019 година преобладаващата тематика беше несигурността за ИТ шефовете, подбудена от икономическите опасения, засилената държавна интензивност в региона на налозите, митата и софтуерните регулации, в това число суверенитета на данните, както и от навлизането на огромните цифрови компании “.

Основният въпрос, пред който са изправени ИТ шефовете сега, е по какъв начин да употребяват актуалната обстановка, с цел да оказват помощ на компанията си да управлява консолидираното на AI, който, сходно на огъня, може да бъде безпределно потребен, само че единствено когато се борави с него с нужното внимание.

Ървинг Тайлър, вицепрезидент в изследователския екип на Gartner за ИТ шефовете, счита, че тогавашната роля на този вид ръководители постоянно да гасят пожари към този момент не е годна.

" Това не е работното място, на което би трябвало да бъдем. Това не е мястото, където можем да реализираме най-големия си капацитет. Така че би трябвало да обърнем това и да работим като деен изпълнителен шеф с други изпълнителни шефове и да се съсредоточим върху основаването на стойност ", споделя Тайлър.

По думите му вместо да се концентрират върху основаването на нови услуги или функционалности, или върху завършването на планове, или върху решаването на проблеми, ИТ шефовете би трябвало да мислят за работата си с редица други ръководители, с цел да основат дефинирана, измерима смяна, която да докара до бизнес резултати. Това значи да бъдат самодейни, вместо да одобряват поръчки за ИТ услуги.

" Най-важният фактор за триумф при постигането на цифрови резултати е силата на партньорството сред CIO и останалите ръководители ", безапелационен е той.

Според изследването на Gartner за 2023 година 55% от интервюираните ИТ шефове възприемат мислене на оператор, при което ИТ шефът резервира отговорността за цифровото осъществяване и си партнира с останалите шефове единствено в ролята им на спонсори на цифровите начинания в бизнес региона.

Gartner разпознава единствено 12% от повече от 2400 дали отговор ИТ шефове, които работят по цифрови начинания със свои сътрудници от управителните равнища.

„ Не става въпрос единствено за взаимна работа за образуване на тактика и цели. Бизнес водачите отвън ИТ към този момент могат да внедряват технологии с доста по-голяма самостоятелност, в сравнение с преди. ИТ шефовете би трябвало да работят с тях, с цел да създадат това. Генеративният AI прави това пренасочване на бизнес ресурсите към работата с технологиите неизбежно ", показва и Манди Бишъп, вицепрезидент и анализатор в Gartner. " Всеки ще може да дава технологии ". 

Цифровите начинания варират от разбор на данни и AI до калкулации в облак и други Но киберсигурността е първокачествен приоритет за ИТ шефовете, сочи изследването на Gartner, като 80% от тях възнамеряват да усилят разноските за кибер и осведомителна сигурност. Това изпреварва всички останали категории, в това число бизнес разбор и разбор на данни - 78%, и облачни платформи и изкуствен интелект и машинно образование - и двете със 73%.

Според Джанел Хил, вицепрезидент и анализатор в екипа на Gartner за изпълнително управление на цифровия бизнес, по време на пандемията и директно след нея доста изпълнителни шефове са привлекли ново управление, което да ръководи цифровите начинания. Според Хил, която е съавтор на изследването измежду ИТ шефовете, това не е проработило. То е основало търкания сред управлението на трансформацията и организацията на CIO.

" И по този начин, множеството от хората, които бяха наети да бъдат основни цифрови шефове, си потеглиха в границите на две години, а CIO беше ненапълно повдигнат да управлява цифровата промяна ", споделя Хил.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР