През последните месеци се увеличава интересът на потенциалните купувачи към

...
През последните месеци се увеличава интересът на потенциалните купувачи към
Коментари Харесай

Индустриалните инвестиционни проекти се изместват към Северна България

През последните месеци се усилва ползата на евентуалните купувачи към индустриални парцели в България - основно логистични и индустриални здания, построени по модерни стандарти и отдадени чартърен с дълготрайни контракти, сочат данните на консултантската компания за бизнес парцели Forton, стратегически сътрудник на Cushman&Wakefield.
Има запитвания и за покупко-продажби със притежатели с алтернатива да продадат площите си, оставайки в тях чартърен (sales and leaseback).

Търсенето е обвързвано с устойчивото развиване на този сегмент от пазара на парцели и капацитета за растеж в околните години, само че неналичието на подготвен капиталов артикул е спънка за сходни покупко-продажби.
" Нарастващият инвеститорски интерес е логически поради постоянните наеми и на процедура цялостната претовареност на този вид площи в София. Активността на купувачите от последните месеци обаче надминава и най-смелите ни упования – при 20 планувани срещи на последното издание на Expo Real в Мюнхен, организирахме над 40, в това число с институционални вложители ", заключи Владимир Гюрджиев, управител " Индустриални парцели и развиване на имоти " в Cushman&Wakefield Forton.
Данните от пазарния отчет на компанията за третото тримесечие на 2017 година също демонстрират подобряваща се среда за вложения и развиване на планове в региона на индустриалните парцели. Делът на свободните площи в първокласния сегмент в София продължава да понижава и към този момент е под 1%, търсенето на имоти и площи чартърен е високо, а наемните равнища са постоянни към 4.5 евно за кв. м за парцели до 10 000 кв. м. Слабото предложение подтиква строителството на нови складови и индустриални площи, като към третото тримесечие техният размер надвишава 190 000 кв. м. В това число влизат както строителството на огромен логистичен център на JYSK в Божурище, по този начин и редица по-малки складови и индустриални бази. Много от тях са разширения на към този момент съществуващи площи.
Според Владимир Гюрджиев моментът е подобаващ за развиване на индустриални паркове и независими планове. По думите му има капацитет освен за нахлуване на външни вложители, само че и за разгръщане на българския бизнес.
Заради дефицита на работна ръка вложителите демонстрират интерес и към Северна България. " През последните 15 години по редица аргументи вложенията бяха съсредоточени в централните и южните елементи на страната. Тези региони обаче към този момент са наситени с производства и фокусът на вложители и бизнесмени към този момент се измества на север ", разяснява Владимир Гюрджиев.

Сред образците са Nexans, която възнамерява уголемение въз основата си в Плевен, както и производителят на кабелни системи за автомобилната индустрия Leoni, който неотдавна разгласи проекти за произвеждане в града.

Междувременно не престават вложенията и в развити индустриални региони като Пловдив, където френската Latécoère стартира строителство на фабрика за съставни елементи за авиоиндустрията, а към този момент показани в региона компании уголемяват производствата си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР