През последните месеци рязко се е увеличил броят на учениците

...
През последните месеци рязко се е увеличил броят на учениците
Коментари Харесай

Все повече ученици рискуват живота си заради селфи

През последните месеци внезапно се е нараснал броят на учениците във Варна, които рискуват живота си, с цел да привлекат внимание с шокиращи фотоси и видеоклипове в обществените мрежи. Понякога обаче, рисковите прекарвания приключват трагично. Близо половината от потърпевшите са деца на възраст сред 13 и 15 години. Най-често причина за безразсъдните селфита е желанието да бъдат истински и харесвани в интернет.

14-годишният Габриел от Варна е към момента в болница, откакто беше изумен от волтова дъга. В края на ноември на разходка с другари момчето решило да се качи на остарял вагон край ЖП гара Езерово и едвам не умира.

Месец по-рано група младежи рискуват живота си, с цел да снимат клип. На него се вижда по какъв начин влизат в едно от пространствата под паметника на българо-съветската дружба, качват се по необезопасено стълбище и стигат до най-високата точка на монумента на над 20 метра. Клипът има хиляди гледания в обществената мрежа Тик Ток. Безразсъдната постъпка е заснетa през нощта, което я прави още по-опасна.

Не по-малко шокираща е и последната мода измежду младежите – да изскачат пред бързодвижещи се коли, като подлагат на тестване рефлексите на водачите.

На други клипове пък се вижда по какъв начин деца се катерят по предпазните решетки на пешеходните надлези в града, с цел да се снимат. Целта е единствено една-колкото се може повече лайкове в интернет.

Много майки споделят, че са обезпокоени от интереса на децата им към клипове с рискови прекарвания.

Имат информация, която ги залива отвред, дребни са, не могат да пресеят кое е вярно, кое не и търсят вниманието на съучениците си, просто желаят да бъдат забавни. Според мен би трябвало малко надзор от родителите какво гледат децата, дали с стратегии, дали с профили, дали със следене какво се гледа. Търсят провокации и търсят вниманието на съучениците си, очевидно с цел да изпъкнат по някакъв метод, да бъдат забавни, споделя Петя Димитрова.

Компютърните игри трансформират съзнанието, тъй като са дълго време пред тях, някакси не контактуват на открито със своите съученици, другари и така нататък Те са привикнали с тази виртуална действителност и желаят да я приложат, може би. Това е детска душeвност, въпреки всичко. Всичко това са отразява на нервната система. Когато излязат на открито желаят да покажат себе си, да потвърдят себе си. По наше време децата бяха по-ангажирани. Имаше разнообразни групи, в които се занимаваха било с физкултура, било с някакви практични други занимания. Много е хубаво да четат, само че не четат и оттова може би идва цялото осакатяване на едно потомство, споделя Нели Маринчева.

Самотата на децата във времена на пандемия, неналичието на внимание и завладяващата мощност на цифровата действителност са измежду главните аргументи за безразсъдното предпочитание за автентичност, настояват психолозите.

Децата желаят в днешно време да бъдат известни, желаят да бъдат известни, желаят да им се обръща повече внимание и търсят способи и средства по какъв начин това нещо да се случи на база на тези свои заснемания на клипове. И търсят по какъв начин да получат повече лайкове или по-модерната дума - лайкове. Търсейки повече лайкове, те осъзнават, че би трябвало да създадат нещо извънредно, удивително, споделя Димитър Горчев.

Има метод казусът с рисковите занимания на децата да бъде решен.

Децата би трябвало да спортуват, децата би трябвало да имат сложени някакви цели, децата би трябвало да си имат треньор, да си имат ментор, който с изключение на за реализиране на някакви забележителни спортни резултати, би трябвало да ги учи на дисциплинираност и на полагане на старания за реализиране на някакви цели, които са вън от образователния развой. Децата търсят внимание. Искат да бъдат видяни, само че не търсят вниманието с това, че са постигнали нещо в спорта или в науката, а търсят внимание към нещо, което е нетипично, ексцентрично и не дотам особено за масата, добавя Димитър Горчев.

Психолозите припомнят, че при добра самокритика детето няма да търси рискови селфита, с цел да бъде видяно. Важна е и ролята на родителите, които би трябвало да поддържат връзка повече с децата си. Не би трябвало да забравяме и друго – да не натискаме " лайк " под рисковите фотоси. Понякога това е " инфектиран " тласък за още и още рискови прекарвания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР