През последните месеци Газпром е превърнат от едно нормално търговско

...
През последните месеци Газпром е превърнат от едно нормално търговско
Коментари Харесай

Керемедчиев: Русия пряко ще се намеси в изборите в България чрез газовите доставки

През последните месеци " Газпром " е трансфорат от едно обикновено комерсиално сдружение в геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл, което стреля против страните от Европейски Съюз. Заради това ми се коства неуместно да бъде подписан нов дълготраен контракт с " Газпром ", съобщи енергийният специалист Пламен Димитров.

На същото мнение е и някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

" Не считам, че Русия и " Газпром " са благонадежден източник на газ сега. Федерацията директно ще се намеси в изборите в България посредством газовите доставки ", акцентира той.

По думите на Димитров идващият огромен прелом, който може да провокира проблеми за България, е в случай че " Газпром " спре доставките за Гърция.

" Дългосрочните контракти са хубави, само че би трябвало да се знае, че нито един от тях, подписан през този или идващия месец, не може да планува доставки, които да стартират още през тази зима ", сподели той. Според него има огромна възможност, в случай че диалозите с " Газпром " бъдат възобновени, Русия да изиска да бъде подписан нов контракт.

" Не запасите са до септември, а контрактуваните количества. Запасите са това, което имаме в Чирен. За първия танкер, който би трябвало да пристигна през октомври, има слот за разтоварване в Гърция, само че за идващите шест танкера занапред би трябвало да се договаря по какъв начин да бъде получен ", разясни специалистът.

" Договорените танкери са закърпване на ситуацията. Видя се, че дълготрайните контракти са по-изгодни от спотовете ", безапелационен бе Керемедчиев.

Според енергийния специалист страната ни " би трябвало да гледа към Турция, тъй като можем да консумираме всичките им благоприятни условия за приемане на съветски, азербайджански и ирански полутечен газ ".

" Там би трябвало да се работи на политическо равнище - да се търси сделка за потребление на турски терминали за импорт в България, а също и да се употребява преносната мрежа на турската държавна компания ", разясни Димитров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР